Shell bouwt grootste groene waterstoffabriek van Europa

Shell gaat definitief een 200 megawatt groene waterstoffabriek bouwen op de Tweede Maasvlakte. Daarmee wordt de plant de grootste groene waterstoffabriek van Europa. In 2025 moet de fabriek operationeel zijn.

Shell heeft definitief besloten om een groene waterstoffabriek op de Tweede Maasvlakte te gaan bouwen. Samen met 150 partners wil het energieconcern in 2025 groene waterstof kunnen produceren. Met een vermogen van 200 megawatt verwacht Shell zo’n 60 ton waterstof per dag te kunnen produceren.

Het hart van de groene waterstoffabriek wordt gevormd door tien elektrolysers van Thyssen-Krupp. De modules, die elk 20 megawatt leveren, komen in een fabriekshal te staan die twee hectare groot is.

Een groot deel van de productie op de Tweede Maasvlakte zal via de HyTransPort-pijpleiding naar het Shell Energy en Chemicals Park in Rotterdam worden getransporteerd. Daar zal het groene gas een deel van de grijze waterstof, die daar nu wordt geproduceerd, vervangen.

Een ander deel van de waterstof zal worden ingezet voor mobiliteit. Naar verwachting zullen er in 2025 fors meer auto’s op waterstof rijden dan nu het geval is. Met de totale productie van de nieuwe plant van Shell zouden dagelijks 2300 vrachtauto’s van brandstof kunnen worden voorzien.