installaties om plastic afval om te zetten in pyrolyse-olie
Shell en BlueAlp zetten plastic afval om in pyrolyse-olie (illustratie: Maurik).

Shell en BlueAlp gaan samenwerken om moeilijk te recyclen plastic afval om te zetten in pyrolyse-olie. De bedrijven richten een joint venture op voor de bouw van twee nieuwe conversie-installaties in Nederland. Die kunnen meer dan 30 kiloton plastic afval via chemische recycling verwerken tot pyrolyse-olie als grondstof voor de krakers van Shell in Moerdijk en Duitsland. De installaties moeten in 2023 operationeel zijn.

De aankondiging volgt op een succesvolle proef met het gebruik van pyrolyse-olie in de petrochemische fabriek van Moerdijk die in augustus 2021 werd afgerond. De technologie van BlueAlp is al eerder ontwikkeld. Zo ving een team van engineers van Petrogas en BlueAlp, beide dochterondernemingen van technische dienstverlener Maurik, in september 2020 de eerste liters pyrolyse-olie uit plastic afval op in een installatie in Oostende.

De bedrijven werkten ruim tien jaar aan de ontwikkeling en verfijning van het chemisch recyclingproces. Hierbij gaat het plastic afval eerst door een shredder om het te versnipperen. De versnipperde deeltjes gaan in een reactor waarin het onder temperaturen tussen de 400 en 600 Celsius zonder zuurstof wordt omgezet in pyrolyse-olie. Het Shell-technologieteam in Amsterdam gaat nu met het bedrijf uit Eindhoven samenwerken om de technologie verder te verbeteren en op te schalen om nog grotere hoeveelheden plastic afval te kunnen recyclen.

Ongelijkmatige zuiverheid

De productie van grotere hoeveelheden pyrolyse-olie wordt bijvoorbeeld belemmerd door de ongelijkmatige zuiverheid van de grondstoffen. Daarom is er nog onderzoek nodig naar de meest geschikte katalysatoren. Shell wil eigen technologie in te zetten om de zuiverheid van pyrolyse-olie in Shells installaties te verbeteren. Deze technologische ontwikkelingen zijn volgens de multinational van cruciaal belang voor het bereiken van circulariteit door moeilijk te recyclen plastic afval om te zetten in duurzame chemicaliën. Doel is om uiterlijk in 2025 één miljoen ton plastic afval te verwerken in alle chemiefabrieken van Shell wereldwijd. Shell onderzoekt ook of licenties kunnen worden verleend voor nog eens twee installaties in Azië die kunnen worden ingezet voor de bevoorrading van het Shell Energy and Chemicals Park Singapore.

 

Meer industrie nieuws