Shell verliest rechtzaak

Shell krijgt zoals het er nu uitziet op korte termijn met stakingen te maken. Dat laat FNV Procesindustrie weten. De medewerkers van Pernis en Moerdijk komen er niet uit met Shell als het gaat om loonsverhoging en andere arbeidsvoorwaarden. “We zijn al maanden bezig”, vertelt Brenda Heidinga van FNV Procesindustrie. “Shell heeft ons laatste bod in februari afgewezen. We vroegen daarbij om een loonsverhoging van 5%, maar Shell wilde 2,5% geven in 2019 en nog eens 2% in 2020.”

Volgens Heidinga is Shell niet meegegaan in de loonsverhogingen van vergelijkbare bedrijven. “En daarmee kun je dus stellen dat de medewerkers van Shell geen marktconform salaris meer verdienen. Dat vinden we vreemd, zeker als je kijkt naar hoe het bedrijf er voor staat.”

Want Shell maakt volgens FNV meer dan voldoende winst om de medewerkers alsnog een marktconform salaris te laten verdienen. “Als je dan ook nog ziet dat Shell CEO Ben van Beurden een inhaalslag heeft gemaakt met zijn salaris door in 2018 20 miljoen euro te verdienen, ziet dat er toch een beetje vreemd uit.”

En dus wordt er gestaakt: 5 april 2019 wordt er in Moerdijk het werkt neergelegd. Of dat in Pernis ook gaat gebeuren is nog niet duidelijk. Een paar dagen later, op 8 april, wordt een onderhoudsstop ‘gefrustreerd’. Wat betekent dat precies? “Dat betekent dat die onderhoudsstop niet door kan gaan”. legt Heidinga uit. FNV is zich er van bewust dat een onderhoudsstop niet ‘even een weekje later’ kan worden uitgevoerd. “Nee, dat is zo. Zulke stops staan eigenlijk al jaren vast. Maar we geven Shell de tijd om voor die datum met een goed voorstel te komen. Het is ook simpel: we hebben pressiemiddelen nodig en dit is zo’n pressiemiddel.”