Shell selecteert momenteel jongeren tussen de 18 en 30 jaar die ambitieuze en idealistische ideeën hebben over een betere wereld en die ideeën in de praktijk willen brengen in allerlei projecten. Dat stelt Elisabeth Wijnands van het Shell Nederland MVO-team (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) van het olie- en gasconcern. Het is de tweede keer dat Shell op zoek is naar deze jongeren. ”Met het eigen Scholarship Programme wil Shell hen helpen om hun idee of project verder te brengen.” Momenteel is Shell bezig met het uitvoeren van een selectieprogramma. Doel is ook een gemêleerd gezelschap te laten ontstaan, waar bijvoorbeeld ook statushouders deel van kunnen uitmaken.

De jongeren die zich opgeven voor het Scholarship Programma worden onder andere gezocht en geselecteerd in het kader van de internationale jongeren top One Young World, die vorig jaar werd gehouden in Den Haag. Shell selecteerde toen tien jongeren met allerlei ideeën en projecten over een betere wereld. Shell ondersteunt deze jongeren zowel financieel als met raad en daad. Vorig jaar was onder meer de 29-jarige Amsterdamse jongere Abdelhamid Idrissi van de partij, die in Amsterdam-west en noord jongeren begeleidt die door allerlei omstandigheden ondersteuning nodig hebben. Onder meer worden de deelnemers van dit Amsterdamse project geholpen met hun huiswerk en krijgen zij coaching. Idrissi werd vorig jaar tevens gekozen tot Amsterdammer van het Jaar. Hij maakte deel uit van de groep van jongeren die zich presenteerden op het evenement One Young World dat voor deze gelegenheid in Nederland plaatsvond. Op die bijeenkomst waren ook koningin Máxima (die het evenement opende) en minister-president Mark Rutte aanwezig.

De eerstvolgende aflevering van One Young World wordt eind dit jaar (van 22 tot en met 25 oktober) gehouden in Londen. Opnieuw wil Shell daar jongeren de gelegenheid bieden zich daar te presenteren. Wijnands onderstreept dat het er niet om gaat dat Shell de ideeën opneemt in de eigen bedrijfsvoering, daar zijn andere projecten voor. Het gaat erom de projecten en ideeën te laten vliegen en te ondersteunen. De drie VN Duurzaamheidsdoelstellingen waar Shell zich op focust zijn ideeën rond duurzame en betaalbare energie, fatsoenlijk werk voor iedereen en ideeën rond klimaatverandering en de doelen die in Parijs zijn opgesteld.