Shell: tekort aan fossiele energie ligt deels aan de industrie zelf
Shell boekte een recordwinst over het afgelopen kwartaal, vooral dankzij de extreem hoge prijzen. Volgens bestuursvoorzitter Ben van Beurden is dat op dit moment een lastige boodschap aan huishoudens met energie-armoede. Het tekort aan fossiele energie is volgens de topman echter deels ook aan de industrie zelf te wijten.
Shell noteerde over Q1 van 2022 een winst van maar liefst 11,3 miljard euro. En het eerste half jaar is inmiddels goed voor 20,6 miljard dollar. De hoge prijzen zorgen er voor dat Shell uitermate positieve cijfers kan noteren, maar het bedrijf is zich er van bewust dat er slechts weinigen profiteren van de huidige energiekrapte. “Ik ben me er van bewust dat het lastig uit te leggen is dat dit een mondiaal fenomeen is”, verklaarde Van Beurden.
1000 miljard minder
Van Beurden voegt een interessante analyse toe aan zijn verklaring. Volgens de topman is de energiekrapte te wijten aan een aantal factoren: de afgelopen jaren werd er in totaal zo’n 1000 miljard dollar minder geïnvesteerd in (fossiele) energiewinning. Dat zat hem enerzijds in de pandemie, maar anderzijds ook in terughoudendheid om te investeren in fossiele energie, nu de sector moet verduurzamen.
Tien maal duurder
Door het gebrek aan investeringen in fossiele energie en het wegvallen van een grote toeleverancier (Rusland) is de energiekrapte ineens groot geworden. “De gasproductie kan je niet zomaar even opvoeren’, verduidelijkt Van Beurden. Een vat ruwe olie kost op dit moment 108 dollar en een megawattuur gas kost 200 euro. Gas is tien maal duurder dan een jaar geleden.
Aandeelhouders
Shell verdient overigens relatief weinig geld aan de consument zelf. De hoge marges zitten hem vooral in de eerste stappen van het productieproces van brandstoffen. Volgens Van Beurden is het dan ook niet mogelijk om de winstmarges bij de benzinepomp te verlagen. Wel kocht Shell voor 6 miljard dollar eigen aandelen op om de aandeelhouder tevreden te houden.