Shell: we kunnen (nog) niet zonder Russisch gas: embargo wellicht versoepeld

Dat een embargo op Russische olie en gas Rusland het hardst raakt, weet inmiddels de hele wereld. Maar dat Europa niet ‘zomaar’ even zonder gas en olie uit Rusland kan, wordt ook steeds duidelijker. Shell slaat vandaag alarm: we kunnen nog niet zonder Russisch gas.

Vandaag laat Shell topman Ben van Beurden aan de Telegraaf weten dat onafhankelijkheid van Russisch gas voor het einde van dit jaar niet zomaar mogelijk is. Als Europa besluit om niet langer Russisch gas te importeren en dat te vervangen door LNG is er tegen het einde van dit jaar 120 miljoen ton LNG nodig. Van de totale jaarlijkse beschikbare hoeveelheid LNG is die 120 miljoen ton ongeveer een derde. Aangezien een zeer groot gedeelte van die beschikbare LNG onder contract wordt verkocht, zou het betekenen dat de EU zo’n beetje alle LNG die – nog – niet onder contract is verkocht zal moeten opkopen.

Zware winter

Volgens Shell is het onafhankelijk worden van Russisch gas dus niet zomaar even gedaan. Van Beurden zegt in de Telegraaf: “Het wordt een zware winter als er geen Russische mineralen naar Europa stromen”. Volgens de topman ligt het dan ook in de lijn der verwachting dat de energieprijzen opnieuw zullen stijgen.

Olie

Binnen de EU staan de neuzen ook niet allemaal dezelfde kant op, vooral als het om Russische olie gaat. Ook die energiestroom zou binnen zes maanden niet meer vanuit Rusland de EU binnen worden gevoerd. Voor Hongarije en Slowakije, die voor een groot deel afhankelijk zijn van de Russische olie, zou het embargo pas in 2023 ingaan. Aan het einde van 2023 zou voor die specifieke landen, na een overgangstermijn van één maand, er geen olie uit Rusland meer worden gebruikt binnen de EU. Beide landen wil dat die overgangstermijn drie maanden wordt, in plaats van één.

Diesel

Volgens energiespecialist Thijs van de Graaf van de firma UGent is de kans groot dat aanstaande maandag het embargo door de EU wordt aangekondigd, zo schrijft de Tijd. De specialist verwacht na de aankondigingen geen grote stijgingen van de prijs van ruwe olie. Voor geraffineerde producten, vooral diesel, kan het embargo wel gevolgen hebben. Vanuit de VS wordt er nu al veel diesel aan Europa geleverd. Als de aanvoer vanuit Rusland wegvalt, zal dat de prijs van diesel verder opdrijven.