gasprijzen

Shell wil in 2030 CO2-uitstoot gehalveerd hebben

Shell komt tegemoet aan de eis van de rechter in de zaak van Milieudefensie door aan te kondigen in 2030 de helft van de CO2 ten opzichte van 2016 te willen gaan uitstoten. Hoe Shell dat zal gaan doen is nog onduidelijk.

Milieudefensie kreeg eerder dit jaar gelijk van de rechter in de spraakmakende rechtszaak tegen Shell. De oliemaatschappij beloofde, ondanks het hoger beroep, snel werk te zullen maken van een snellere verduurzaming.

Dat blijkt nu uit de aankondiging van de kwartaalcijfers: Shell wil zijn CO2-uitstoot in 2030 hebben gehalveerd ten opzichte van 2016. De rechter verplichtte Shell om de uitstoot in 2030 met 45 procent te verlagen ten opzichte van 2019. Het gaat in dit geval om de uitstoot van Shell en de bedrijven waar het concern mee samenwerkt. Van de rechter moet Shell ook de uitstoot van haar klanten met 45 procent verminderen, maar daarover heeft Shell geen aankondigingen gedaan.

Ambitieuzer

Dat Shell van plan is om ambitieuzere doelen te stellen dan de rechter oplegde is duidelijk, maar hoe de doelen gehaald zullen worden is nog onduidelijk. Volgens Milieudefensie zijn er aanwijzingen dat Shell juist meer CO2 zal gaan uitstoten.

Opsplitsing

Eerder deze week kwam Shell in het nieuws door het feit dat een van de grootste aandeelhouders (431 miljoen euro) van het oliebedrijf, Third Point, wil dat Shell zich opsplitst in een ‘fossiele tak’ en een ‘duurzame tak’. Volgens The Wallstreet Journal zouden beleggers nu weglopen bij Shell vanwege het fossiele karakter van het bedrijf. De duurzame tak van Shell zou die beleggers alsnog bij het bedrijf moeten houden.