Naast zo’n 850 vaste medewerkers, werken dagelijks honderden aannemer-collega’s op Shell Moerdijk (foto: Shell)

Shell will 2,8 megaton CO2 reduceren met biobrandstoffabriek in Pernis

Shell gaat in Pernis een fabriek bouwen die op jaarbasis 820.000 ton hernieuwbare diesel kan produceren. De fabriek gaat onderdeel uitmaken van het nieuwe Energy en Chemicals Park Rotterdam. 

Door 820.000 ton hernieuwbare diesel te produceren, wordt zo’n 2,8 megaton CO2 vermeden en dat staat gelijk aan het verbruik van 1 miljoen middenklasse dieselauto’s. De bouw van de nieuwe fabriek is een onderdeel van de transformatie van een van Shells grootste raffinaderijen naar een duurzaam energie- en chemiepark.

Bij de productie van hernieuwbare diesel komt nog altijd CO2 vrij, maar die wordt afgevangen en opgeslagen in lege gasvelden, onderdeel van het Porthos project.

Het nieuwe Energy en Chemical park in Rotterdam gaat enkele miljoenen dollars per jaar kosten, maar levert ook honderden banen op. In de nieuwe fabriek worden koolstofarme brandstoffen gemaakt uit onder andere gebruikt frituurvet, dierlijk vet en andere restproducten. Het frituurvet zal in eerste instantie goed zijn voor zo’n veertig procent van de hernieuwbare brandstof. Die wordt vervolgens aangevuld met zonnebloemolie en koolzaadolie. Op termijn moeten die agrarische oliën worden vervangen door afval.

Biobrandstoffen dienen als tijdelijke oplossing tot de productie van synthetische brandstoffen (en groene waterstof) economisch rendabel is. De biobrandstoffen worden nu al bijgemengd in de reguliere brandstoffen zoals B7 en E10.

Meer Shell nieuws op Process Control.