Siemens introduceert dedicated veiligheidssystemen met SIMATIC SIS compact

  • Stand-alone Safety Instrumented System voor kritische omgevingen in de procesindustrie
  • Oplossing op maat voor functionele veiligheid voor kleine tot middelgrote installatieprojecten
  • Voorgeconfigureerde pakketten op basis van beproefde Simatic-componenten
  • Aansluiting op alle procesbesturingssystemen via Modbus/TCP

Siemens heeft met Simatic SIS compact een nieuw stand-alone en flexibel SIS-systeem (Safety Instrumented System) ontwikkeld voor toepassing in kritische omgevingen binnen de procesindustrie. De combinatie van hard- en softwarecomponenten biedt veiligheidsfuncties die gebaseerd zijn op beproefde automatiseringstechniek. Met Simatic SIS compact is een eenvoudig ontwerp mogelijk van dedicated veiligheidssystemen (de zogeheten Safety Instrumented Systems (SIS)), voor de bewaking van potentieel gevaarlijke processen in de procesindustrie en ter bescherming van mens, milieu en installatie. Wanneer een ontoelaatbare bedrijfstoestand ontstaat, zoals een te hoge druk of temperatuur, grijpt het SIS-systeem automatisch in door zelfstandig te corrigeren, of de operator te waarschuwen. Dit minimaliseert het risico van potentieel gevaarlijke toestanden.

Veiligheidstoepassingen zoals BMS (Burner Management Systems), ESD (Emergency Shutdown Systems), F&G (Fire & Gas), en HIPPS (High Integrity Pressure Protection Systems) kunnen eenvoudig en veilig met Simatic SIS compact worden gerealiseerd.

Als basishardware dient een CPU 410SIS controller. Het softwarepakket maakt gebruik van SIMATIC S7 F-systems en zorgt ervoor dat veiligheidsgeoriënteerde, fouttolerante en standaard programma’s één en dezelfde CPU kunnen gebruiken.

Voor een optimale aanpassing aan de eisen van de afzonderlijke veiligheidstoepassingen wordt SIMATIC SIS compact in vier voorgeconfigureerde pakketten aangeboden: Basic en Extended Packages, elk in de uitvoeringen Single en Redundancy. De SIS CPU kan metModbus/TCP op elk procesbesturingssysteem worden aangesloten. De beide zogeheten Extended Packages bevatten additionele OS-software voor HMI-functies, zoals de SIMATIC Safety Matrix. Met de betreffende Redundancy-varianten kan het SIS systeem met een hoge beschikbaarheid wat betreft CPU, communicatie en decentrale periferie worden gerealiseerd.

De TÜV-gecertificeerde Safety Lifecycle Management Tool „SIMATIC Safety Matrix“ uit de Exentend Packages kan worden toegepast in de uitbreidingspakketten voor veiligheidsapplicaties tot en met SIL 3, overeenkomstig IEC 615011 Deze tool kan gebruikt worden voor zowel de engineering van veiligheidsapplicaties als voor de eenvoudige bediening en bewaking ervan.

Siemens heeft met SIMATIC SIS compact een nieuw stand-alone en flexibel SIS-systeem (Safety Instrumented System) ontwikkeld voor toepassing in kritische omgevingen binnen de procesindustrie. De combinatie van hard- en softwarecomponenten biedt veiligheidsfuncties die gebaseerd zijn op beproefde automatiseringstechniek.