Dat Siemens in Hengelo op relatief korte termijn gaat sluiten, komt onverwachts, zowel voor het personeel als voor de vakbonden. “Wij worden vanavond als vakbond pas officieel op de hoogte gesteld”, zegt FNV persvoorlichter Brenda Heidinga. “Nu wist de NOS eerder van de sluiting dan het personeel.”

Dat niemand, inclusief het personeel, de op handen zijnde sluiting zag aankomen, ligt vooral aan het feit dat de fabriek in Hengelo vrij goed draait. “Er is weliswaar sprake van overcapaciteit, maar niet in die hoeveelheid dat het personeel daar echt veel van merkte”, weet Heidinga. “Ik snap ook niet waarom Siemens heeft besloten om nu juist de fabriek in Hengelo te sluiten.”

De gevolgen van de sluiting zijn vrij fors: bij Siemens zelf gaan zo’n 600 arbeidsplaatsen verloren, maar de gevolgen voor de toeleveranciers zijn nog groter. “Er is een berekening waaruit blijkt dat er nog eens 1200 arbeidsplaatsen verdwijnen bij andere bedrijven als gevolg van deze sluiting”, licht Heidinga toe. “Je mag hopen dat die mensen, zowel bij Siemens, als bij toeleveranciers niet naar het buitenland vertrekken, want dit soort hightech kennis wil je in huis houden.”

Bij Siemens in Hengelo worden voornamelijk gasturbines voor de oil&gas geproduceerd. Deze sector heeft het moeilijk, vooral door de energietransitie.

Na het overleg van vanavond zal FNV met de leden om de tafel gaan om te bepalen wat de volgende stappen zijn.