Snel falen gewenst in de wet van de remmende voorsprong | André Boer

Wij zijn hier in West-Europa veel te traag geworden als het gaat over het omarmen van nieuwe technologie. Hightech Chinese startups zoals DJI (drone ontwikkelaar en producent) leveren nu al mooiere en betere producten, dan wij in Europa kunnen realiseren, en voor een veel lagere prijs. Natuurlijk is dat consumenten elektronica, maar dezelfde stap naar de industrie komt heel snel dichterbij.

De huidige plants worden steeds “leaner” gemaakt en de processen worden nog wel geoptimaliseerd, maar echt grote sprongen worden niet meer gemaakt. Natuurlijk zijn er projecten op het gebied van Machine Learning, Industrie 4.0, maar dat blijven veelal proefballonnetjes. Want het integreren van deze nieuwe technologie in een “brownfield plant” is lastig. Er zijn geen standaarden voor houvast en eigenlijk is het credo, blijf van de plant af als hij draait. Maar juist nu is het nodig om snel te vernieuwen.

De snelheid van verandering wordt ook voor onze industrie voor een groot deel bepaald door de wet van Moore. En over 18 maanden is er weer 2x zoveel mogelijk als nu. En bij definitie volgen standaarden en wetgeving de innovaties op. Maar innovaties komen nu zoveel sneller dan in het verleden, dat we niet meer de luxe hebben om te wachten op standaarden en regelgeving.
Maar tegelijkertijd mogen innovaties niet leiden tot gevaarlijke situaties, want je wilt niet dat je plant de lucht in vliegt, zoals dat onlangs nog in Rouen gebeurde.

En hier ligt een mooie taak voor de instrumentatieleveranciers. Wij moeten de nieuwe technologie steeds sneller integreren. En deze nieuwe generaties instrumenten moeten dan, bij voorkeur al in prototypefase, getest worden in risico controleerbare omgevingen.
Tegelijkertijd is het noodzakelijk dat onze instrumentatie, naast bestaande communicatiekanalen, voorzien wordt van WIFI, om risicovrij data te kunnen sturen naar on-site of off-site data portal systemen. De enorme hoeveelheden data en ook informatie die uit deze nieuwe instrumenten stroomt, levert planteigenaren en instrumentatieleveranciers een schat aan informatie op. Dit laaghangend fruit moeten wij gaan oogsten en wij gaan die kant op. Ga je met ons mee?