Spannende strijd tussen genomineerden Aquatech Innovation Award

Veertien innovatieve technologieën, waaronder enkele wereldprimeurs, zijn door een internationale jury geselecteerd voor de laatste ronde in de strijd om de Aquatech Innovation Award. De winnaars – naast een overall winnaar ook de winnaars in vijf categorieën – worden bekend gemaakt op 30 oktober, tijdens de openingsceremonie van de Amsterdam International Water Week.

“Dit jaar waren er 78 inzendingen, het hoogste aantal ooit”, aldus juryvoorzitter professor Cees Buisman, wetenschappelijk directeur van Wetsus. “Aquatech Amsterdam zelf groeit en het is fantastisch om te zien dat de Awards meegroeien.”

Vijf categorieën
Exposanten konden hun innovaties inzenden voor vijf categorieën: Innovation/Not-yet-to-market; Process-controltechnologie en automatisering; Transport en opslag; Watervoorziening/waterzuivering en Afvalwaterbehandeling. De jury selecteerde genomineerden in elke categorie. Onder de inzendingen zitten steeds meer en verder uiteenlopende technologieën. “Het veld rondom watertechnologie richt zich van oudsher op gebieden als biologie en chemie, maar dat verschuift”, vindt Buisman. “Eén exposant gebruikt ruimtetechnologie om waterlekkage op aarde te zoeken – dat verraste ons als jury. We zagen ook meer inzendingen op het gebied van big data en ict, trends die langzaam maar heel zeker de sector binnenkomen.” Buisman noemt ook de trend om tot duurzamere oplossingen te komen, door de reductie van het gebruik van chemicaliën in afvalwater.

Vijf winnaars, onder wie de overall winnaar
De inzendingen worden beoordeeld op originaliteit (50%), praktische toepassing (25%) en duurzaamheid (25%). De jury kiest in elke categorie één winnaar en één van deze categoriewinnaars wordt verkozen als dé winnaar van de Aquatech Innovation Award 2017. De genomineerden voor de award zijn te vinden op http://www.aquatechtrade.com/amsterdam/innovation/nominees/

Opbrengst naar AMREF Flying Doctors
Het inschrijfgeld van de Aquatech Innovation Award gaat naar AMREF Flying Doctors. Dit jaar komt het geld ten goede aan een project in Kilindi, een afgelegen gebied in Tanzania. Het project is onder andere gericht op het verminderen van water-, hygiëne- en sanitairgerelateerde ziekten door de toegang tot schoon en veilig water en betrouwbare sanitaire voorzieningen in huishoudens en scholen te vergroten, en op het verbeteren van kennis en gewoontes om water- en sanitaire gerelateerde ziekten te voorkomen.

Amsterdam International Water Week
Aquatech Amsterdam maakt onderdeel uit van de Amsterdam International Water Week. Dit jaar haakt hierbij een groot aantal brancheorganisaties in de sector aan. Zij organiseren in die week vergaderingen en evenementen, naast de beurs en het AIWW-congres.