‘Speciale techniek vereist extra vakmanschap’

Mobilis heeft veelzijdige ervaring met de nieuwbouw van de meest uiteenlopende betonconstructies. Tegelijk zijn wij pure specialisten in beheer en onderhoud.

Het Cluster Speciale Technieken houdt zich dagelijks bezig met bouwkundige nieuw- en verbouwprojecten en renovaties. Daarnaast voeren wij alle gangbare vormen van betonreparatie en betononderhoud uit. We werken op en aan plants in de (proces)industrie, zuiveringen, gemalen, tunnels, bruggen, viaducten, sluizen en spooromgevingen. Industriemanager Jan de Waard en Jacco Groen, Hoofd Speciale Technieken, vertellen over de ontwikkelingen binnen Speciale Technieken.

“Als zelfstandig onderdeel binnen Mobilis zijn we aan het bouwen aan verdere groei.” vertelt Jan. Die ambitie heeft Speciale Technieken afgelopen najaar vastgelegd in een strategisch plan. Innovatie is daarbij een sleutelwoord, met het oog op nieuwe bedrijfsactiviteiten én om met nieuwe technieken een bijdrage te leveren aan de verduurzaming. Zoals de ontwikkeling van modulaire bouwstenen die opnieuw te gebruiken zijn na het verstrijken van de levensduur van constructies: een innovatie gericht op een circulaire toekomst. Een ander speerpunt is om de goede reputatie van Mobilis ST in de markt te bestendigen. Dat betekent vakmensen aan boord houden, nieuwe vakmensen aantrekken en op termijn investeren in een eigen leerbedrijf om personeel op te leiden.

“Anders dan bij groot infra ben je bij ons van A tot Z verantwoordelijk voor een project, inclusief klantcontact, werkvoorbereiding en inkoop. Dat gaat over beter bouwen en slim verbinden, maar vereist ook extra vakmanschap”, legt Jacco uit. Een prettige en uitdagende werkomgeving, met veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en met klussen op drie terreinen: betonreparatie, industrie en energiemarkt. Jan: “Wij zijn specialist in betontechnieken in de breedste zin van het woord, tot en met de staalconstructie en beplating. Dan gaat het om nieuwbouw, verbouw, reparatie, renovatie, coatings en het versterken en injecteren van beton op kleine tot middelgrote industrielocaties.” Klanten zijn onder meer chemiebedrijf Chemours, LBC Tank Terminals en netbeheerder Tennet, maar ook de zeesteiger bij Borssele en de sluis in Eefde kregen een grondige opknapbeurt.

Flexibiliteit als kernwaarde
Speciale Technieken trekt vaak op met andere Mobilis-clusters en levert maatwerk. Jacco: “Er is veel mogelijk en hoe meer het vereist van ons vakmanschap hoe liever. Maar een eenvoudige klus kan natuurlijk ook.” Flexibiliteit is een kernwaarde, onderstreept Jan. “Je komt regelmatig voor verrassingen te staan. Bij de sluistoren in Eefde bleek de schade vele malen groter dan je aan de buitenkant kon zien. Onze kracht is dat we snel kunnen acteren, snel opschalen en snel met nieuwe ideeën komen.” ST is nog net geen calamiteitenbedrijf, grapt Jacco. “Maar je kunt ons dag en nacht bellen. Want inderdaad: het mooie is dat we goed anticiperen en snel op zaken inspringen. Dat komt door onze platte organisatie en korte lijntjes.”

Lees meer over Speciale Technieken op www.mobilis.nl