SSAB in Zweden experimenteert met ondergrondse opslag H2

Dat er in Zweden met behulp van waterstof staal wordt geproduceerd, moge bekend zijn. De Zweden beginnen nu echter ook aan een pilot waarbij waterstof in grotten wordt opgeslagen om als buffer te dienen op energie-arme dagen.

Het Zweedse SSAB heeft nog altijd de wereldprimeur als het gaat om staalproductie met waterstof. Het proces zit weliswaar nog in de pilotfase, maar er wordt daadwerkelijk fossielvrij staal geproduceerd.

Om de productie van staal te kunnen garanderen, is het nodig dat er te allen tijde waterstof voorhanden is. Bij windarme omstandigheden valt de productie van waterstof echter terug en moet er kunnen worden geput uit een voorraad. Daarom beginnen de Zweden nu aan een pilot waarbij waterstof in een oude grot wordt opgeslagen. Daartoe hebben staalbedrijf SSAB, energiebedrijf Vattenfall en mijnbedrijf LKAB de handen ineen geslagen.

In een grot in Svartöberget zou in de toekomst zo’n 100.000 tot 120.000 kuub waterstof kunnen worden opgeslagen. Bij de pilot die nu van start gaat, wordt er een ruimte geschikt gemaakt voor de opslag van ‘slechts’ 100 kuub. Bij gebleken succes zal de ruimte worden uitgebreid.

De opslag voor waterstof is minder gemakkelijk dan men denkt. Waar we in Nederland gewend zijn aan het opslaan van gas, is dat in Zweden minder het geval. Bovendien maakt de samenstelling van waterstof het nog eens extra lastig. De dichtheid van het gas is dermate laag dat het zelfs door poreuze rotswanden kan weglekken. Bij de pilot wordt de grot dan ook eerst bekleed met een materiaal, waarschijnlijk staal, om weglekken te voorkomen.

Foto: Vattenfall/HYBRIT