Stakingen dreigen bij Eastman Chemical

Er dreigen stakingen bij de Middelburgse vestiging van het Amerikaanse chemiconcern Eastman Chemical. Aanstaande maandag loopt een door de FNV gesteld ultimatum af. Voor die tijd moet Eastman met een goed cao-bod komen, zo meent FNV-bestuurder Celil Coban.

De directie van Eastman Chemical en het FNV zijn al maanden met elkaar in overleg. De FNV eist een loonsverhoging van 5% vanaf 1 januari – met terugwerkende kracht – en wil dat de zorgpremie van de medewerkers door het bedrijf wordt vergoed.

Volgens Coban is de werkdruk voor de medewerkers te groot. Volgens de zegsman zijn er te weinig mensen voor de hoeveelheid werk en zijn de werkomstandigheden niet goed genoeg. Zo moeten er meer hersteluren in de slaapregeling worden opgenomen en zouden brandweerdiensten voor medewerkers boven de 59 jaar niet meer verplicht moeten zijn.

Er ligt een voorstel van de directie waarop er tegemoet wordt gekomen naar de medewerkers, echter dat voorstel geldt niet voor het voltallige personeel. Zo’n 140 mensen zouden buiten de boot vallen. De FNV vindt dat acceptabel en meldt dat ‘de actiebereidheid bijzonder groot is’.

Foto: www.portiz.nl