Tata moet sluiten of ombouwen
VELSEN - TataSteel , voor recrutment stage. Foto KOEN SUYK

Stakingen in de metaalsector komen er aan

Vakbond FNV meldt dat er stakingen aan zitten te komen in de metaalsector. De werkgevers in die sector hebben niet gereageerd op een door het FNV gesteld ultimatum. 

Er vallen tegen de 320.000 werknemers onder de metaal CAO. FNV pleit voor een loonsverhoging van 5% en een regeling voor zware beroepen. In die regeling moet worden vastgelegd dat werknemers met een zwaar beroep drie jaar voor hun pensioenleeftijd mogen stoppen met werken. De werkgevers kwamen met een tegenbod waar een gemiddelde loonsverhoging van 1,4% uit komt. Volgens FNV is dat bod zo mager dat werknemers er, gecorrigeerd voor inflatie, zelfs op achteruit gaan.

Nadat de onderhandelingen vastliepen over het loon en de regeling voor zware beroepen, stelde FNV een ultimatum aan de werkgevers. Daar is niet op gereageerd en dus volgen er waarschijnlijk acties. Bij metaal- en technologiebedrijven werd er eerder dit jaar al gestaakt toen werknemers niet tevreden waren met het aanbod van de werkgevers voor de Metalektro CAO. Uiteindelijk kwam er voor die branche in juli een akkoord.