Start-up Syclus gaat grondstof voor bio-ethyleen op Chemelot produceren

De Limburgse start-up Syclus gaat een grondstof voor bio-plastic produceren op Chemelot. Dankzij een investering van 1,8 miljoen euro van het Duitse CropEnergies, een bio-ethanolfabrikant uit Mannheim kan het project van start gaan.

Syclus is een start-up in Limburg, bestaande uit mensen die een achtergrond hebben in chemie. Het bedrijf wil grondstoffen gaan produceren voor kunststoffen die volledig circulair en hernieuwbaar zijn. Die kunststoffen kunnen worden ingezet voor verpakkingsmaterialen, bouwmaterialen, maar ook lijmen, harsen, kleding en onderdelen van auto’s.

CropEnergies is een in Mannheim gevestigd bedrijf dat onder andere bio-ethanol produceert. Bio-ethanol wordt vooral gebruikt om bij te mengen in brandstoffen. CropEnergies en Syclus doen al zaken met elkaar: de start-up heeft al een fabriek in België waar bio-etheen van bio-ethanol wordt gemaakt. In ruil voor de investering van 1,8 miljoen  krijgt CropEnergies 50% van Syclus in handen.

Met de investering van CropEnergies is Syclus er echter nog niet. Voor de realisatie van de nieuwe fabriek op Chemelot is in totaal zo’n 100 miljoen euro nodig.

In een interview met De Limburger (abonnement nodig) zegt Chemelot CEO Loek Radix dat de plannen van Syclus ‘perfect passen’ in het plan van Chemelot om het eerste echt duurzame chemiepark van Europa te worden.

Meer weten? Kijk op Syclus’ website.

Foto: Wikimedia Commons