Stop levering gas door Gazprom niet problematisch voor industrie

Het stoppen van het leveren van gas door Gazprom is niet problematisch voor de industrie. Sommige bedrijven krijgen alsnog Russisch gas, alleen via een andere leverancier. De Europese ban op olie kan echter voor grotere problemen zorgen.

Gazprom verraste deze week door te stoppen met het leveren van gas aan Nederlandse afnemers. Het Russische bedrijf wil in roebels betaald krijgen en dat weigert Nederland. Het gevolg is dat Russisch gas niet langer in Nederland kan worden ingezet, tenminste, niet rechtstreeks via Gazprom.

VEMW-directeur Hans Grünfeld meent dat er geen (industriële) bedrijven in Nederland zijn die rechtstreeks bij Gazprom hun gas inkopen. En volgens hem is er dan ook geen accuut probleem voor de industrie. “GasTerra koopt op de markt elders hun gas in. Waar dat dan vandaan komt, zeggen ze niet. Het kan dus ook best zo zijn dat GasTerra gas inkoopt dat alsnog uit Rusland komt, maar dan via een andere leverancier.”

Duitsland

Poetin pakt vooral bedrijven aan in landen zijn gevestigd die sancties tegen Rusland hebben ingesteld. “In Nederland is de afname van Russisch gas nog vrij beperkt, maar andere landen nemen grotere hoeveelheden af. Het is dan ook de vraag wat er daar gaat gebeuren. In Duitsland zijn de energiebedrijven private bedrijven en die hebben geen directe relatie met de overheid, in tegenstelling tot het Nederlandse GasTerra. Als het nodig is, openen zij een bankrekening in Rusland om dat gas alsnog te kunnen inkopen.”

Ban op olie

Grünfeld maakt zich meer zorgen over de ban op Russische olie die aan het einde van dit jaar effectief zal worden. “De hele sector zou de gevolgen kunnen ondervinden van een schaarste aan diesel en navenant hoge prijzen. Maar er zijn in Nederland ook raffinaderijen die voor een groot deel draaien op Russische olie. Die hebben straks twee problemen: ze moeten een alternatieve leverancier vinden, maar hun raffinaderijen zijn ook afgesteld op de specifieke samenstelling van Russische olie. De ban op de Russische olie zal niet zonder pijn verlopen, vrees ik.”

Gasvoorraden

In een interview met Trouw zet energiedeskundige Lucia van Geuns vraagtekens bij de olieban. Volgens Van Geuns wordt de olie toch wel verkocht aan andere landen, zij het tegen lagere prijzen. Volgens Van Geuns levert de stop van gaslevering inderdaad geen accuut probleem op, maar ze benadrukt dat het vullen van de gasvoorraden voor de winter gereed moet zijn. Alternatieve bronnen, die nu het (directe) Russische gas vervangen, moeten dus ook worden ingezet voor het vullen van de gasvoorraad.

Foto: Wikimedia Commons