stroomnet

Stroomnet in Brabant en Limburg zit vol: nieuwe aansluitingen zijn onmogelijk

Het stroomnet in Brabant en Limburg zit vol. Er komt een tijdelijke stop voor nieuwe aansluitingen. Ook bedrijven die al een aansluiting hebben, kunnen hun aansluiting niet verzwaren.

Terwijl de noodzaak om te elektrificeren groot is en het inzetten van duurzame energiebronnen steeds relevanter wordt, komt er in de provincies Noord-Brabant en Limburg een tijdelijke streep door de rekening: er worden geen nieuwe aansluitingen meer aangelegd.

Snelle groei

Het hoogspanningsnet zit volgens de netbeheerder vol door de snelle groei in  warmtepompen, laadpalen en de elektrificatie van de industrie. Maar het zijn niet alleen afnemers van stroom die in de problemen komen, ook grote projecten met zonnepanelen kunnen niet meer worden aangesloten.

Klimaatminister Rob Jetten laat het volgende weten:”Dit is uiteraard erg spijtig nieuws voor de bedrijven en instellingen in deze provincies. Ik neem uiteraard het initiatief om samen met medeoverheden Tennet, Enexis en marktpartijen op korte termijn om tafel te gaan om gezamenlijk op zoek te gaan naar verlichting voor deze situatie”.

Waarschuwing 

Netbeheerder Tennet waarschuwde al eerder dat de uitbreiding van het elektriciteitsnet veel te traag verloopt, maar het vorige kabinet ondernam geen actie. Ondanks het feit dat de problemen met de aansluitingen met gemak voorspeld hadden kunnen worden.

Er is weinig begrip voor de stop op aansluitingen. De provincies vinden het slot op het net onaanvaardbaar. VNO-NCW en MKB-Nederland vrezen dat het tekort op het net de klimaatdoelen ‘ernstig in de wielen zou kunnen rijden’.

Foto: Wikimedia Commons