ICT Group heeft een MES Systeem ingericht voor NS Treinmodernisering, een onderdeel van de NS dat onderhoud en reparaties uitvoert aan de wielstellen van treinen.

Digitale transformatie via een MES systeem

In 2017 heeft NS een nieuwe fabriekshal betrokken, waarbij alle machines zijn vernieuwd. Dit ging samen met een digitale transformatie, waarbij het revisieproces grotendeels is geautomatiseerd. Om de machines digitaal te kunnen aansturen en meet- en bewerkingsdata te verzamelen moest een Manufacturing Execution System (MES) worden ingericht. MES is de link tussen de vraag van de klant vanuit het Enterprise Resource Planning (ERP) systeem en de machines die het product moeten leveren. NS koos ICT Group als partner, op basis van de uitgebreide ervaring met het configureren van MES softwarepakketten naar de wensen en behoeften van de klant.

Het MES systeem fungeert als digitale dirigent in het revisieproces en door het centraal verzamelen van alle meet- en bewerkdata, kunnen er slimme data analyses worden uitgevoerd om het revisieproces verder te optimaliseren. Vóór de digitalisering/automatisering verliepen veel handelingen handmatig. Omdat MES het proces aanstuurt volgens exacte standaarden, is er meer invloed op en zekerheid over de uiteindelijke kwaliteit.

De projectleider van het MES-project bij NS, is zeer tevreden. ‘In het begin waren er wat zorgen, maar dit project is binnen planning en met de juiste kwaliteit geleverd.’

Lees de volledige case op onze website en bekijk de aftermovie van onze deelname aan het PPA congres. Voor vragen kunt u contact opnemen met Marco Kerstens, Senior Operations Manager via marco.kerstens@ict.nl.