Het rooien van suikerbieten (foto:CSM).

Suikerfabrikant Cosun Beet Company wil voor 50 miljoen euro een bioraffinaderij bouwen in Delfzijl. Het concern gaat daar bietenpulp uit de fabriek in Hoogkerk omzetten in nieuwe plantaardige grondstoffen. Die kunnen microplastics vervangen in onder andere verf, wasmiddelen, tandpasta, shampoo en make-up. De provincie Groningen verleent een subsidie van drie miljoen euro. Eind 2022 neemt het bedrijf de finale investeringsbeslissing.

Cosun Beet Company heeft een lange traditie in de teelt van suikerbieten en de bijbehorende productie van suiker. Naast het ontwikkelen, produceren en verkopen van suiker worden alle onderdelen van de suikerbiet verwerkt tot producten voor voeding, energie en biobased producten. Het bedrijf benut alle onderdelen van de biet, waardoor er geen afval is.

50 directe arbeidsplaatsen

Cosun-topman Paul Mesters verwacht volgend jaar te kunnen beginnen met de bouw op het Chemiepark in Delfzijl, meldt het Dagblad van het Noorden. De fabriek levert 50 directe arbeidsplaatsen. Daarnaast zorgt het voor groei van de werkgelegenheid bij de suikerfabriek in Hoogkerk.

Eerste fabriek ‘groene microplastics’

Het gaat volgens de Cosun-bestuursvoorzitter om de eerste fabriek voor groene ‘microplastics’ in Nederland. Tot dusver worden voor het binden of ‘emulgeren’ van verf, wasmiddelen, shampoo en tandpasta producten gebruikt op basis van olie, maar grote fabrikanten als Unilever zijn naarstig op zoek naar duurzame alternatieven voor fossiele grondstoffen.

Manifest Mengend Nederland

Formuleerders hebben de hernieuwbare grondstoffen nodig om hun recepturen verder te verduurzamen, stelde Mengend Nederland in een begin december 2021 verschenen manifest. Mengend Nederland is het samenwerkingsverband van de brancheorganisaties voor reinigings- en desinfectiemiddelen (NVZ), cosmetica (NCV), spuitbussen (NAV), lijmen en kitten (VLK), en verf en drukinkt (VVVF). De beperkte beschikbaarheid van duurzame grondstoffen bemoeilijkt het behalen van de doelstellingen van het duurzame nieuwe Europese stoffenbeleid, stellen de formuleerders.

Grondstof verfbranche en cosmetica-industrie

De bietenpulp die nu overblijft bij de suikerproductie in Hoogkerk en het Brabantse Dinteloord, wordt tot dusver grondstoffen op basis van olie gebruikt afgezet als veevoer. Cosun denkt binnen vijf jaar maximaal 10 procent van de stroom (bij Vierverlaten in totaal bijna 600.000 ton per jaar) voor veel hogere afzetprijzen te kunnen verwerken tot grondstof voor de verfbranche en cosmetica-industrie. Op termijn verwacht Mesters ook uit het afvalwater van de nieuwe fabriek nog meer lucratieve grondstoffen te halen. Er wordt al aan meer producten gewerkt.

Miljoeneninvestering

Eind dit jaar geeft de concerntop een finale klap op de miljoeneninvestering in Delfzijl, zegt Mesters in het Dagblad van het Noorden. Hoe groot de kans is dat de plannen nog stranden, wil hij niet zeggen. “Maar wij gaan ons maximaal inspannen om dit voor elkaar te krijgen.” In 2024 zou de raffinaderij moeten draaien.

Subsidieregeling

Cosun Beet Company krijgt een subsidie van drie miljoen euro van de provincie Groningen voor de komst van de bioraffinaderij in Delfzijl. De subsidie komt uit de regeling Investeren in Toekomstbestendige Industrie. De provincie Groningen wil de industrie en de werkgelegenheid duurzamer maken met de subsidieregeling Investeren in Toekomstbestendige Industrie.

Deze regeling is bedoeld voor Groningse industriële bedrijven die willen investeren in onder andere groene grondstoffen, groene waterstof en circulaire economie. In 2021 is een bedrag van 10 miljoen euro beschikbaar gesteld, afkomstig uit het Nationaal Programma Groningen.