Sweco ontwerpt tweetal waterstoffabrieken voor VoltH2 in North Sea Port

Het Belgische Sweco ontwerpt een tweetal waterstoffabrieken voor het Zeeuwse North Sea Port havengebied in opdracht van VoltH2. Het gaat om twee installaties met een vermogen van 25 megawatt. Het is de bedoeling dat de installaties binnen enkele jaren operationeel zijn. 

De installaties zullen uitbreidbaar zijn tot een gecombineerd vermogen van 100 megawatt. Bij dat vermogen is de productie van de gecombineerde installaties zo’n 15 miljoen kilo per jaar. “De inzet van beschikbare commerciële groene waterstof is één van de sleutels in de wereldwijde energietransitie om het gebruik van fossiele brandstoffen te beperken. Dit wordt nu snel een economische realiteit. Zeeland biedt enorm veel potentieel vanwege de grootschalige vraag naar waterstof, de plannen voor regionale verbindingen en de ruimte voor duurzame energieproductie middels wind op zee”, zegt André Jurres, oprichter en algemeen Directeur van opdrachtgever VoltH2.

Ontwikkelingen

Waar de meeste waterstofprojecten nog in de ‘papierfase’ zitten, zit het project van VoltH2 al in de fase van vergunningen en ontwerp. Volgens Tom Van Den Noortgaete, directeur van Sweco Belgium, zit dat hem er in dat men bij Sweco ‘de laatste jaren de ontwikkelingen in de markt goed heeft gevolgd.’

De installaties zullen verschijnen in Vlissingen, op een bijna 28.000 vierkante meter groot terrein. Met het vermogen van 25 MW zal de jaarlijkse productie in eerste instanties 3,6 miljoen kilo H2 per jaar zijn. Het terrein is goed bereikbaar over de weg, het water en het spoor. Voor het vervoeren van de geproduceerde waterstof kan er ook gebruik gemaakt worden van het (deels aanwezige) gasnet.

Truck transport point

In het direct nabij gelegen gebied bevinden zich (groot)verbruikers van waterstof en gas. VoltH2 onderzoekt de mogelijkheden om een ‘truck transport point’ op te zetten, exclusief voor waterstof.

Voor de realisatie van de eerste fase van het project is 35 miljoen euro begroot. Voor de afronding van het project is nog eens zo’n 100 miljoen euro nodig.

Illustratie: VoltH2

Meer waterstofnieuws: klik hier.