Tata geeft opdracht voor bouw milieu-installatie bij pelletfabriek

Tata Steel IJmuiden heeft opdracht gegeven voor de bouw van een milieu-installatie bij de pelletfabriek. De installatie moet de uitstoot van stof, lood en andere metalen uit de pelletfabriek met 80% reduceren.

Dit jaar al begint de bouw van de grootste milieu-installatie die Tata ooit liet bouwen. Na de zomer wordt de eerste schop in de grond gezet. Het jaar er op gaat de installatie in bedrijf. De installatie gaat zo’n 200 miljoen euro kosten.

filterzakken

De nieuwe installatie is feitelijk een gigantische rookgasreiniger. Via een leiding met een doorsnede van 6 meter, worden de afgevangen rookgassen naar de nieuwe installatie geleid. De rookgasreiniger is opgebouwd uit zesduizend filterzakken die samen goed zijn voor een reductie van 80% van de uitstoot van lood, stof en andere metalen uit de pelletfabriek. De rookgasreiniger wordt 90 meter hoog en 180 meter lang.

“Het gaat gaat om een ontstoffer en een denoxinstallatie”, licht een Tata woordvoerder toe. “Deze installatie was al gepland in de Roadmap, maar we hebben de realisatie er van naar voren getrokken. We zijn nu nog bezig met de vergunningen, maar het contract is getekend. Volgend jaar gaat de installatie in bedrijf. Deze installatie heeft van alle plannen uit de Roadmpa de grootste impact als het gaat om uitstoot.”

Hans van den Berg, CEO Tata Steel Nederland: “Door een uitzonderlijk technisch ontwerp maken wij het mogelijk om de bouw van de ontstoffingsinstallatie los te koppelen van de bouw van de DeNOx-installatie.” 

Uitbreiding

In 2025 zal de installatie worden uitgebreid met een unit die ook stikstofoxiden uit de rookgassen kunnen afvangen. Ook die uitstoot zou dan met 80% kunnen worden gereduceerd. Tata IJmuiden kreeg de afgelopen tijd vooral kritiek op de uitstoot van zware metalen en stof. Met de nieuwe rookgasreiniger moet dat probleem verkleind worden.

Eerder deze maand nam Tata ook al een nieuwe installatie bij de koudbandwalserij in bedrijf. Door deze installatie komen er tijdens het gloeien van rollen staal geen PAK’s meer vrij in de lucht. Via verschillende filters worden de PAK’s bij de koudbandwalserij afgevangen en verbrand. Daarbij blijft alleen water en CO2 over. Met deze installatie, plus andere reeds genomen maatregelen, daalt de totale uitstoot van PAK’s bij Tata met zo’n 50 procent.