Tata steel HIsarna naar India ipv IJmuiden

De nieuwe HIsarna plant van Tata Steel zal niet in IJmuiden worden gebouwd, maar in het Indiase Jamshedpur. Deze plant moet 400.000 ton vloeibaar ijzer per jaar gaan produceren. Op termijn moet de productie in de Indiase plant een miljoen ton per jaar gaan bedragen.

De mededeling komt als een verrassing, vooral omdat er al geruime tijd wordt proefgedraaid in de HIsarna pilot plant in IJmuiden. Bij de HIsarna plant wordt vooral gekeken naar energie efficiency en het moderniseren van het productieproces. Uit voorlopige studies was al gebleken dat de CO2-uitstoot dankzij de HIsarna technologie zo’n 20% lager zou zijn dan met de bestaande plant in IJmuiden. Ook fungeerde de HIsarna plant als een pilot project voor andere partijen. Zo deden we eerder in Process Control verslag van het onderzoek van prof. dr Tiedo Tinga die naar voorspellend onderhoud in de staalindustrie.

Eveneens verrassend is dat de pilotplant in IJmuiden niet zal sluiten. Sterker nog, Tata woordvoerder Robert Moens vertelt: “In onze proeffabriek produceren we nu 60.000 ton per jaar. Ook wij willen met deze plant doorgroeien naar een miljoen ton, ook nu bekend is dat de nieuwe fabriek in India zal worden gebouwd.”

Wat de gevolgen zijn voor de werkgelegenheid is op het moment van schrijven nog niet bekend.