Onder de naam ‘Roadmap+’ gaat Tata Steel IJmuiden de komende tijd 300 miljoen euro investeren in de beperking van de uitstoot van gassen en geur. Roadmap+ is een uitbreiding op het vorig jaar gepresenteerde Roadmap 2030 plan.

Roadmap 2030

Onderdeel van Roadmap+ is dat de pelletfabriek voorzien wordt van een nieuwe DeNOx-installatie. Daarmee wordt de uitstoot van NOx en metalen sterk verminderd. De nieuwe DeNOx-installatie kost 150 miljoen euro. Ook kooksfabriek 2 wordt aangepakt. Een nieuwe afdichting en nieuw afzuigsysteem moet de uitstoot van verschillende stoffen verminderen. Deze aanpassingen kosten 50 miljoen euro.

Effecten

Volgens Tata directeur Hans van den Berg zullen de omwonenden al binnen een paar jaar de effecten van de investeringen merken, zo vertelt hij in een interview met NH-nieuws. Hoewel er direct met de projecten wordt gestart, moet het bedrijf uiteraard eerste alle vergunningstrajecten doorlopen. Daarna komt de engineering fase, gevolgd door de uitvoer.

Lapmiddeltjes

Van Dorpsraad Wijk aan Zee had kooksfabriek 2 veel radicaler aangepakt mogen worden. Voorzitter Hans Dellevoet van de dorpsraad zegt in een interview met NH Nieuws dat Kooksfabriek 2 de boosdoener is als het gaat om de uitstoot van PAK’s, benzeen en stank. Volgens hem moet de fabriek of weg, of goed worden opgeknapt. Dellevoet meent dat ‘lapmiddeltjes’ het probleem niet zullen verhelpen.

Tata Steel kwam recent weer in belangstelling toen uit een RIVM onderzoek bleek dat in de IJmond regio er 50% vaker longkanker voorkomt dan in de rest van Nederland.