Tata Steel stelt onderzoek in naar ‘schoonvegen in zee’ vanaf schepen

Tata Steel IJmuiden stelt een onderzoek in naar het ‘schoonvegen’ van schepen met steenkolen en ijzererts in de zee. Het kabinet wil tegens opheldering over de vermeende dumppraktijken in zee.

Volgens het Noordhollands Dagblad worden er steenkolen en ijzererts in de Noordzee gedumpt door wegvarende schepen met gemorste grondstoffen op het dek. Volgens de krant zou uit eigen onderzoek blijken dat schepen soms wegvaren met een laag gemorste kolen op het dek, die vervolgens in de zee worden geveegd. De bemanning van die schepen zou door Tata contant worden betaald voor de dumppraktijken.

Verouderd

Volgens bronnen binnen Tata Steel worden grondstoffen ‘aan de lopende band’ de zee in geveegd. Volgens Tata zit hem dat voornamelijk in verouderde grijpers en kranen, die er voor zorgen dat grondstoffen soms gemorst worden. Volgens het staalbedrijf kunnen die kranen en grijpers snel worden gerepareerd of vervangen. Overigens zegt Tata dat die grondstoffen op de kades en schepen terecht komen, maar niet in het water.

Werkbezoek

Toch vindt het staalbedrijf de beschuldigingen van de krant dermate zwaar dat het een extern onderzoek laat instellen. Waneer en door wie dat zal gaan plaatsvinden, is nog onbekend.

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat is vandaag op  werkbezoek bij Tata Steel en zal over deze problematiek met het bedrijf van gedachten wisselen.