Tata Steel verwacht 80% minder stof uit te stoten door nieuwe slakkenputten

Tata Steel in IJmuiden verwacht dat er zo’n 80% minder stof zal neerkomen in de omgeving van het bedrijf door de ingebruikname van nieuwe slakkenputten. Door de overkappingen krijgt stof minder kans te ontsnappen.

Harsco, het bedrijf dat op het terrein van Tata Steel verantwoordelijk is voor de verwerking van converterslak, een restproduct van slak, heeft deze week nieuwe slakkenputten in gebruik genomen. Met de nieuwe slakkenputten moet het vrijkomen van stof met zo’n 80% worden gereduceerd.

De nieuwe slakkenputten zijn voorzien van mobiele overkappingen, waardoor stof beperkt kan vrijkomen. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een nevelgordijn, dat er voor zorgt dat vrijkomend stof niet voorbij de nevel komt. Het stof slaat onder het nevelgordijn terug naar de slakkenput en komt dus niet in de lucht terecht.

De nieuwe slakkenputten maken onderdeel uit van het Roadmap Plus programma, dat gericht is op het verbeteren van de leefkwaliteit van de directe omgeving. Harsco werd zowel in 2018 als 2020 vervolgd door het OM voor het veroorzaken van zware grafietregens. Van grafietregens is inmiddels bekend dat ze zware metalen en PAK’s bevatten en dat dit voor jonge kinderen ongezond is.

Omwonenden zijn nog kritisch over de nieuwe slakkenputten. In de IJmuiden Courant vertelt Mirjam Gosen dat er de afgelopen week alsnog zwart stof op de vensterbanken neerdaalden. Ze zegt liever de feiten en metingen van experts af te wachten.