Tata Steel wil voorlopig niet van IJmuiden af

De eerste plakken staal rollen uit de nieuwe continugietmachine (foto: TataSteel).

Tata Steel wil voorlopig niet van IJmuiden af

Door de hoge staalprijzen is het voor Tata Steel India interessant om de vestiging in IJmuiden aan te houden. Bovendien kan het Indiase concern ervaring opdoen met de geplande vergroening van IJmuiden.

Tata stond nog niet zo heel lang geleden te koop. Het Zweedse SSAB kwam dichtbij een overname, maar haakte uiteindelijk af vanwege de noodzakelijke vergroening van het staalconcern. Dat was nog voordat IJmuiden aankondigde voor de groene waterstofroute te zullen gaan.

Eigen paraplu

Inmiddels zijn de prijzen voor staal en de rendementen dermate interessant dat Tata India de vestiging in IJmuiden voorlopig onder haar eigen paraplu houdt. En die vergroening, die zal voor Tata India als een leerzame casus worden aangegrepen.

Vlak voor de zomer tekenden diverse Nederlandse overheidsinstanties, Tata Nederland en Tata India de ‘Expression of Principles’. Met deze handtekening committeert Tata zich aan een inspanningsverplichting ten opzichte van de DRI-route die Tata heeft ingezet. In eerste instantie wordt er bij die route overgeschakeld van kolen op gas en in tweede instantie van aardgas naar waterstof. In 2030 zal er in IJmuiden staal worden geproduceerd met groene waterstof.

Niet de eerste

Tata is niet de eerste Europese staalproducent die met waterstof staal produceert. Het Zweedse SSAB heeft al een staalfabriek waar groen staal wordt geproduceerd. Ook de Duitsers zijn sneller dan IJmuiden. In 2025 moet een fabriek van het Duitse Salzgitter ook op basis van waterstof en elektriciteit opereren.

Zelf beslissen

In een interessante column bepleit oud-FNV vakbondsleider Roel Berghuis dat IJmuiden niet langer afhankelijk mag zijn van beslissingen en investeringsbereidheid van Tata India. Volgens de oud-FNV’er ging het juist door die afhankelijkheid in het verleden vaak mis. Volgens Berghuis is het belangrijk dat Tata IJmuiden zelf moet kunnen beslissen dat de gemaakte winst (en die was fors in de afgelopen jaren) in de vergroening van de eigen plant mag worden gestopt.