Waarom is een generatieregeling zo belangrijk?

TechBarometer: kwart van NL techbedrijven realiseerde omzetstijging in 2020

Ondanks de coronacrisis realiseerde een kwart van de Nederlandse technische bedrijven een omzetstijging in 2020. Dat betekent automatisch dat een groter deel van de bedrijven dus géén omzetstijging heeft geboekt en dat klopt: volgens de TechBarometer daalde de omzet bij 32% van de bedrijven. Het jaar er voor, in 2019 dus, boekte 55% van de techbedrijven nog een omzetstijging.

De techbedrijven zijn volgens de TechBarometer positief over de toekomst: ruim de helft van de ondervraagde bedrijven verwacht in 2021 een omzetstijging te kunnen realiseren. Slechts 8% verwacht een daling van de omzet.

De technische bedrijven zijn bovendien bereid om te kijken naar kostenbesparingen en het verbeteren van efficiency. Ruim tweederde van de ondervraagde bedrijven is van plan om werkprocessen te optimaliseren om kosten te besparen. Daarnaast wordt gekeken naar extra opleidingen voor het personeel en het uitbreiden van producten of diensten.

Over personeel gesproken: 37% van de ondervraagden denkt dat een tekort aan personeel zal leiden tot een stagnering in de groei. Diverse andere organisaties, waaronder FME, schetsen dit beeld al enige tijd.

Optimisme voert, ondanks de verliezen van 2020, de boventoon en dat is goed nieuws voor de industrie.