Eurocommissaris Frans Timmermans vindt dat de EU zijn eigen plastic afval moet gaan recyclen, zo vertelt hij in een interview met de NOS. China accepteert sinds het begin van dit jaar geen plastic meer uit de EU en Timmermans vindt het de hoogste tijd voor een oplossing.

“We kunnen op deze manier niet doorgaan”, vertelt de bewindsman. “Als je ziet wat er na een storm gisteren op de Nederlandse stranden allemaal aanspoelt en hoeveel plastic er elke dag op de stranden van Bali moet worden opgeruimd, dan moeten we er toch iets aan doen?”

Plasticrecycling moet volgens Timmermans dus op een heel ander niveau gaan plaatsvinden. En één van de manieren op dat te realiseren is het aantal soorten plastic dat wordt gebruikt, drastisch te reduceren.

En één van de manieren op dat te realiseren is het aantal soorten plastic dat wordt gebruikt, drastisch te reduceren

Jaap vandeHoek van recyclingbedrijf Umincorp laat zien waar het probleem zit: “We hebben te maken met polypropyleen, polyethyleen, polystyreen, alle soorten plastic zitten gemengd in het huishoudelijke afval. Zo’n tweehonderdvijftig soorten hebben we het over. Ook al doen we ons uiterste best om de diverse typen plastic te scheiden, het is met dit materiaal nog altijd erg moeilijk om echt te recyclen naar verpakkingsmiddelen.”

We hebben te maken met polypropyleen, polyethyleen, polystyreen, alle soorten plastic zitten gemengd in het huishoudelijke afval. Zo’n tweehonderdvijftig soorten hebben we het over

Peter Rem van TU Delft bevestigt dat beeld: “Zelfs twee plastic flessen die qua uiterlijk sterk op elkaar lijken, bevatten andere soorten plastic en toevoegingen. Als verschillende toevoegingen met elkaar reageren, verkleurt het plastic en kun je er eigenlijk geen transparante, kleurloze flessen van maken.”

Als de industrie het aantal soorten plastic en toevoegingen zou reduceren, is echte recycling dus een stuk eenvoudiger. “We gaan als EU investeren in onderzoek, maar ik denk dat er ook een bewustwordingscampagne nodig is”, meent Timmermans. “Als consumenten weten dat een groenige fles veel beter voor het milieu is dan die kleurloze, kiezen ze wellicht eerder voor die eerste fles.”

Je kunt de industrie niet dwingen bepaalde soorten plastics te gebruiken. Je kunt ze wel stimuleren om op één lijn te komen

Volgens Rem is het nog niet zo eenvoudig om het probleem op te lossen: “Je kunt de industrie niet dwingen bepaalde soorten plastics te gebruiken. Je kunt ze wel stimuleren om op één lijn te komen.”

De plannen van de EU worden overigens pas in 2030 volledig uitgevoerd.