Foto: Pixabay

TNO lanceert dit jaar een online platform met actueel en relevant aanbod uit alle expertisegebieden van de kennisorganisatie. Het platform is speciaal voor het mkb en laat zien welke onderwerpen en projecten beschikbaar zijn voor deelname door mkb’ers en hoe ondernemers daaraan mee kunnen doen.

Onderzoek en ontwikkeling leveren een belangrijke bijdrage aan groei in banen en productiviteit van het Nederlandse mkb. TNO wil daaraan nog meer bijdragen door zelf vijf miljoen extra te investeren in het versterken van de samenwerking met het mkb. Zo wil de kennisorganisatie de toegang voor het mkb tot de hoogwaardige TNO-expertise vergemakkelijken.

“TNO heeft enorm veel kennis, van quantum technologie tot elektrificatie van de chemie”, zegt Nienke Dijkstra, marktmanager mkb bij TNO. “Wij gaan ons de komende jaren maximaal inzetten om die kennis waar dat kan te delen met het mkb. Zo kunnen innovaties nog sneller en beter landen in de maatschappij. Wanneer ondernemers nu al kansen zien voor een samenwerking, nodig ik ze van harte uit om contact op te nemen.”

Nieuwe kennis en tools

De samenwerking van TNO met het mkb leidde eerder al tot interessante projecten. Zo ontwikkelde de kennisorganisatie binnen het EU-project Horse nieuwe kennis en instrumenten voor de aansturing en samenwerking tussen mensen en robots. Ook digitale ondersteuning, zoals augmented reality op de productievloer, kwam hierbij aan bod. In het FieldLab RoboHouse kunnen mkb-ondernemers bijvoorbeeld fysieke assemblage werkplekken zien waarin mensen, robots, augmented reality en kwaliteit controlesystemen samenwerken om producten te maken.

Software framework

Daarnaast is er een software framework voor productiewerkplekken en lijnen. Dat verbindt verschillende partijen in de productielijn zoals mensen, robots en AR systemen met een industrial Internet of Things (IoT) platform. Ook verdeelt het de taken tussen de partijen. Hierbij houdt het framework rekening met de volgorde van de taken en met de taak eisen zoals de skills en tooling die nodig zijn voor een effectieve uitvoering. Verder zorgt het framework voor monitoring en logging van data tijdens het proces.

Halfgeleiderindustrie

Een ander voorbeeld van een succesvolle samenwerking tussen TNO, het Dutch Optics Centre en mkb-onderneming Lans Engineering is de ontwikkeling van een instrument voor chipmaker ASML om vervuiling in de halfgeleiderindustrie te meten. Bij de fabricage van chips leidt vervuiling met het kleinste deeltje al tot een onbruikbaar product. Om dat te voorkomen, is het nodig om vervuilingen op nanoschaal te kunnen opsporen. Een technologie die volgens TNO inmiddels is doorontwikkeld tot een volwaardig product en wat nu dient als de standaard in de industrie.

Het meten van deeltjes op nanoschaal is niet alleen in de chipindustrie van grote meerwaarde. De partijen zien daarom tevens mogelijkheden om hun technologie breder uit te rollen, binnen andere sectoren. Er zijn op allerlei gebieden toepassingen mogelijk, denk bijvoorbeeld aan de productie van OLED-tv en het lamineren van vliegtuigen

Vouchers

TNO hoopt verder dat de nieuwe regering met extra vouchers voor het mkb komt. Hiermee krijgen ze financiële ondersteuning om nog beter met kennisinstellingen, zoals TNO, samen te gaan werken. “Wanneer je naar de onderzoeken rondom innovatie kijkt en de internationale afspraak om hier 2,5 procent van het bruto nationaal product in te investeren, zie je dat we het telkens niet redden”, zegt Dijkstra. “Terwijl innovatie niet alleen voor groei zorgt, maar ook bijdraagt aan de maatschappelijke uitdagingen waar wij met z’n allen voor staan.”

Investeren

Jacco Vonhoff, voorzitter van MKB-Nederland hield eerder een vergelijkbaar pleidooi. “Juist nu is het belangrijk om te investeren in het mkb en ondernemers te helpen de crisis dóór en uit te komen. Kennis en technologie toegankelijk en vindbaar maken helpt hen om weer te kunnen groeien. mkb-vouchers zijn daarbij een makkelijk, laagdrempelig instrument. Het zou daarom goed zijn als het kabinet daarin ook investeert en zo een extra impuls geeft aan innovatie in mkb.”