TotalEnergies in Antwerpen gaat voor haar processen gezuiverd afvalwater van Antwerpse huishoudens gebruiken als proceswater. Het bedrijf sloot hiervoor een langetermijnovereenkomst met het Belgische waterbedrijf water-link. Ekopak bouwt en exploiteert een nieuwe plant op de NextGen-site in Antwerpen. Water-link voorziet een nieuw leidingdistributienetwerk en zorgt ervoor dat het proceswater bij de klant komt.

In de eerste fase van het project willen de betrokken partijen jaarlijks zo’n 20 miljard liter circulair proceswater produceren en leveren in de haven van Antwerpen. TotalEnergies bespaart hierdoor jaarlijks 9 miljard liter drinkwater, of het verbruik van 280.000 inwoners.

Het water komt van het Waterkrachtproject. Dat is volgens de planning tegen 2025 operationeel. Waterkracht, een initiatief van water-link, richt zich op het veiligstellen van de leveringszekerheid van proceswater. Door de lage afvoer van de Maas geen overbodige luxe.

Waterkracht is een samenwerking met Aquafin, Ekopak, en PMV. Deze partijen slaan de handen in elkaar om het gezuiverde afvalwater van Antwerpse huishoudens te hergebruiken als proceswater voor bedrijven in de haven van Antwerpen. De overeenkomst tussen TotalEnergies en water-link maakt van TotalEnergies de grootste klant van het circulair proceswater.

Vermindering zoet water

“Dit project maakt deel uit van ons duurzaamheidsplan. Hierin is de vermindering van het gebruik van zoet water in waterarme gebieden een belangrijke doelstelling. Met dit nieuwe langetermijncontract met water-link zal TotalEnergies in Antwerpen duurzaam proceswater gebruiken en zijn zoetwaterverbruik met 90 procent verminderen. Wij zullen zo significant bijdragen aan het blue deal project van de Vlaamse overheid om de droogte en waterschaarste aan te pakken”, aldus Jacques Beuckelaers, CEO van TotalEnergies Antwerpen.

Circulaire waterbron

“Vandaag levert water-link ruim 50 miljard liter proceswater aan de Antwerpse industrie, geproduceerd op basis van water uit het Albertkanaal. Door gebruik te maken van een alternatieve, circulaire waterbron, kunnen we de druk op onze zoetwaterbron verminderen en verhogen we de leveringszekerheid voor al onze klanten, van huishoudens tot bedrijven. We zijn dan ook verheugd dat TotalEnergies zijn vertrouwen in water-link bevestigt en resoluut mee de kaart trekt van circulair proceswater’, zegt Franky Cosaert, CEO van water-link.