Trafigura: delen van industrie zouden plat kunnen komen te liggen door gascrisis

In een interview met De Tijd waarschuwt Jeremy Weir, CEO en voorzitter van Trafigura – grote olie-, energie- en metalentrader – voor de gevolgen van de gascrisis. Als er dit jaar een koude winter komt, wordt het krap, meent de topman. “Delen van de industrie zouden stil kunnen vallen.”

Yara schroefde vorige week de productie van ammoniak met veertig procent terug vanwege de hoge gasprijs. Hoewel dat besluit geen invloed heeft op de productie van kunstmest, of op de werkgelegenheid, is het tekenend voor de gascrisis.

Oorzaak

In een interview met De Tijd waarschuwt Trafigura CEO Jeremy Weir voor de gevolgen van het gastekort. De oorzaak is volgens hem vrij duidelijk: door de late winter van 2021 kon er in de lente nog geen gasvoorraad voor de nieuwe winter worden aangelegd. Op hetzelfde moment trok de industriële productie in Azië en Europa weer aan. Tenslotte waren er diverse aanvoerproblemen vanuit Rusland. Het gevolg is extreem lage gasvoorraden en daardoor zeer hoge prijzen.

Volgens Weir is er bij een koude winter een reëel gevaar dat delen van de industrie komen stil te liggen. De hoge gasprijs leidt namelijk niet alleen tot duurder gas, maar ook tot duurdere elektriciteit.

Metalen

Weir maakt zich ook zorgen over de hoge prijzen voor metalen. Door de energiestransitite zullen de metalen die worden gebruikt voor de opslag van energie wellicht de komende tijd verdubbelen, of zelfs verdrievoudigen. “Een nieuwe mijn openen kost al gauw tien jaar”, verduidelijkt hij in het interview. Ook stijgende energieprijzen hebben invloed op de prijzen van metalen. Voor de productie van aluminium is bijvoorbeeld veel energie nodig. Daar komt bij dat China, dat normaliter veel grondstoffen exporteert, nu vooral haar eigen industrie aan het bevoorraden is.

Olie

Ook over de olieprijzen durft Weir een voorzichtige voorspelling te doen. “We zitten nu wellicht dichtbij de peak-oil, maar zelfs dan komt er daarna een lange uitloper met hoge olieprijzen. De wereld heeft veel energie nodig en zonder olie gaat dat de komende jaren niet lukken.”