illustratie: Pixabay

Het project ‘Groenvermogen van de Nederlandse economie’, mede opgesteld door onderzoekers van het TU/e-instituut EIRES, krijgt zo’n 338 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds. “Dit fonds geeft een enorme impuls aan het veld en biedt prachtige kansen voor TU/e op het gebied van elektrolyzer ontwikkeling en verduurzaming van de chemische industrie”, zegt Richard van Sanden, wetenschappelijk directeur van EIRES

Het Nationaal Groeifonds, onder leiding van Jeroen Dijsselbloem, heeft ongeveer 4 miljard beschikbaar voor investeringen. Het kabinet lanceerde het fonds in 2020 om extra investeringen te doen die de Nederlandse economie op de lange termijn versterken. Het fondsbudget (4 miljard euro per jaar tot en met 2025, dus 20 miljard euro in totaal) moet in gelijke delen verdeeld worden over drie categorieën: onderzoek en ontwikkeling (R&D), fysieke infrastructuur en onderwijs.

Opschaling waterstof

Een deel van het bedrag gaat dus naar het project ‘Groenvermogen van de Nederlandse economie’, mede opgesteld door onderzoekers van het TU/e-instituut EIRES. Het project richt zich op de opschaling van waterstof en de toepassing van groene elektronen in energie-intensieve industrieën.

Demonstratieprojecten

Het betreft een integrale aanpak met grootschalige demonstratieprojecten, een breed samenhangend onderzoeks- en innovatieprogramma en een onderwijsagenda. Samen moeten de publieke investeringen in deze drie onderdelen een krachtig en flexibel waterstofecosysteem creëren dat de basis vormt voor de opschaling van waterstof en elektrochemie, en de ontwikkeling van nieuwe verdienmodellen, schreven de toenmalige minister van Economische Zaken en Klimaat, Eric Wiebes, en minister van Financiën Wobke Hoekstra, vorig jaar in een Kamerbrief. 

Duizenden nieuwe banen

De beoogde samenwerking tussen chemie, energie en maakindustrie levert volgens de initiatiefnemers duizenden nieuwe banen op en bezorgt Nederland een solide plek in de Europese kopgroep op gebied van waterstof. “Daarmee is dit programma een belangrijke impuls in het vergroenen van onze economie”, stelt Richard van Sanden, wetenschappelijk directeur van EIRES.

Bekijk hier een animatie van EIRES