Tata moet sluiten of ombouwen
VELSEN - TataSteel , voor recrutment stage. Foto KOEN SUYK

Tweede kamer: Tata moet of sluiten, of ombouwen

Vandaag debatteerde de Tweede Kamer over Tata Steel in IJmuiden. Diverse politieke partijen menen dat sluiten of ombouwen de enige twee scenario’s zijn. Een fabriek sluiten zonder wettelijke basis kan echter niet, zegt minister Blok.

De ontwikkelingen rondom Tata Steel volgen elkaar nu in dermate rap tempo op, dat er zelfs in de Tweede Kamer over gedebatteerd wordt. De meest recente aanleiding is uiteraard het RIVM rapport over de uitstoot van PAK’s en metalen en de mogelijke gezondheidsgevolgen voor opgroeiende kinderen.

Wie het complete debat wil terugkijken, kan hier verder kijken. Voor wie geen drie uur te besteden heeft, vatten wij hier het debat samen.

Besluit

Volgens een aantal partijen is snelle actie gewenst. SP-kamerlid Leijten zou liefst vandaag nog een besluit nemen. Vooral omdat de uitstoot van Tata negatieve gevolgen zou kunnen hebben voor de ontwikkeling van jonge kinderen, zou snelle actie noodzakelijk zijn. “De staalprijs gaat door het dak, maar de kinderen rondom Tata zien daar geen cent van terug”, meent Leijten.

Importeren uit China

Ook VVD-kamerlid Erkens zegt geschrokken te zijn van het RIVM-rapport. “De staalindustrie is echter noodzakelijk voor de Nederlandse economie. Meer staal importeren uit China willen we zeker niet. We willen groen staal in Nederland produceren. We moeten dat samen zien op te lossen. Dat lost niet alleen de gezondheidsproblematiek in de regio op, maar zorgt ook voor een significante CO2-reductie.”

Ongewenst hoog

Volgens D66-kamerlid Boucke vindt dat de politiek te lang gewacht en te weinig gedaan heeft. “Het wordt ofwel gezond en groen, of niet. Wat ons betreft blijft het bedrijf bestaan, maar dient er direct actie te worden ondernomen. We hebben nu te maken met kinderen die spelen in het stof in concentraties die ongewenst hoog zijn. Daar moeten we op korte termijn mee aan de slag.”

Kooks 2 is de kern van het probleem, meent Boucke. Op de vraag van kamerlid Van Raan om Kooks 2 direct te sluiten, verwijst Boucke naar de Inspectie Leefomgeving en Transport: “Als ILT zegt dat Cokes 2 dicht moet, gaat hij dicht.”

Roadmap

PvdA-kamerlid Thijssen heeft er niet al te veel vertrouwen in dat Tata het zelf gaat oplossen. “Dan wapperen ze met hun Roadmap en gebeurt er vervolgens veel te weinig. Inmiddels blijkt dat heel veel Tata medewerkers zelf ook naar groen staal toe willen. De staalfabriek is meer dan alleen uitstoot. De fabriek zorgt voor werk, voor windmolens en E-bikes. Wellicht is het mogelijk dat een consortium van partijen een belang in het bedrijf neemt en de fabriek ingrijpend verduurzaamt.”

Volgens GroenLink kamerlid Van der Lee is in het verleden te vaak techniek, waar fors geld in is geïnvesteerd, naar India verdwenen. De meeste partijen zijn het er over eens dat de overheid tijdelijk zelf investeert in de fabriek om de werkgelegenheid te behouden.

Ombouwen of sluiting?

Een mogelijke sluiting van een deel van de fabriek (Kooks 2) zou de voorkeur hebben van enkele partijen, maar minister Blok benadrukt dat sluiting zonder wettelijke basis niet mogelijk is.

Ondertussen vond er buiten een manifestatie plaats van zo’n 200 Tata Steel Medewerkers. “We willen echt wel vergroenen”, zegt een van de medewerkers, “maar we willen ook graag onze banen houden.”

 

Meer industrie nieuws