Uitstel voor bouw PEF-fabriek

 

Patrick Schiffers, CEO van Synvina, dochter van BASF/Avantium, bevestigt dat de bouw van een nieuwe bioplastic fabriek is uitgesteld.

“Er moet een hele nieuwe keten ontstaan voor de productie en afzet van deze kunststof”, licht Schiffers toe. De nieuwe fabriek gaat FDCA produceren (furandicarboxylic acid), de belangrijkste bouwsteen voor het nieuwe bio-based polyester PEF (polyethylenefuranoate). PEF is geschikt voor het verpakken van voedsel en dranken. Ook zijn er goede toepassingsmogelijkheden in de automotive-industrie en kan het een grondstof zijn voor vloerbedekking en textiel. PEF zou betere eigenschappen hebben dan het welbekende PET. Zo heeft PEF superioriteit wat betreft de mechanische sterkte en heeft die eigenschap al als het zeer dun is. Een ander voordeel is dat PEF volledig recyclebaar is.

Reden voor het uitstel is dat Synvina er zeker van wil zijn dat het uiteindelijke product PEF, eenmaal in productie op grote schaal, kan voldoen aan de zeer hoge kwaliteitseisen van de huidige en toekomstige afnemers. Sommige onderdelen van het productieproces heeft verdere engineering nodig en  dat kost extra tijd. Schiffers wil niet ingaan op details van het productieproces, maar benadrukt dat het uitstel niets te maken heeft met de veiligheid van het proces.

Schiffers: “De productie van FDCA en PEF betekent dat een hele nieuwe keten moet ontstaan. Dit is een stapsgewijs vernieuwingsproces, hetgeen een uitdaging is voor Synvina. Synvina neemt de tijd om het productieproces te verbeteren.”