Ultieme connectiviteit voor de (maak)industrie

iot industry 4.0 concept,industrial engineer(blurred) using smart glasses with augmented mixed with virtual reality technology to monitoring machine in real time.Smart factory use Automation robot arm

Mark de Haan, senior vicepresident GTT Benelux, vertelt over de noodzaak om het bedrijfsnetwerk geschikt te maken voor Industrie 4.0

Snelle technologische ontwikkelingen maken het lastig om de beste netwerkdiensten te kiezen. Vooral in de (maak)industrie zijn de uitdagingen groot, want er worden hoge eisen gesteld aan het bedrijfsnetwerk dat dag in dag uit intensief wordt gebruikt door werknemers, klanten, leveranciers en partners op talloze locaties. Tegelijkertijd zijn doorlopend verbeteringen nodig in het fabricageproces, de supply chain en het online orderproces. Nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI) en Internet of Things (IOT) kun je daar perfect bij inzetten. De grote uitdaging is hoe je ze in de bestaande infrastructuur integreert.

Transformatie naar een nieuwe wereld

De opkomst van smart factoring en Industrie 4.0 zorgen voor een omwenteling. Voorheen verkocht je een product en dat was het. Ging het kapot, dan werd het gerepareerd of vervangen. Tegenwoordig zorgen sensoren en internetconnectiviteit ervoor dat je als fabrikant aanvullende diensten kunt aanbieden. Zoals foutbewaking, proactief onderhoud en realtime product updates. Businessmodellen, productiemethoden en product lifecycle management veranderen hiermee drastisch. Vandaar dat het nodig is om de onderliggende netwerkarchitectuur onder de loep te nemen. Want de klant verwacht nu connectiviteit gedurende de volledige levensduur van een product.

Traditioneel hebben alleen de eigen bedrijfsapplicaties toegang tot de IT-infrastructuur en het datacenter via een private MPLS-netwerk. Nu IT-functies ook extern beschikbaar worden gesteld, is een transformatie nodig naar een intelligent verbonden ecosysteem. Met naast verbindingen tussen de eigen locaties voor het productieproces, ook connecties naar cloud-omgevingen en zelfs naar klantlocaties voor realtime software updates in producten. Daar heb je leading edge netwerktechnologieën voor nodig. Want het netwerk wordt anders en intensiever gebruikt dan voorheen.

De opkomst van intelligente netwerken

Omdat per toepassing een ander connectiviteitsmodel nodig kan zijn voor optimale prestaties, is het belangrijk dat je als fabrikant keuzevrijheid hebt bij het aansluiten van omgevingen op het netwerk. Hier is bijvoorbeeld Software Defined WAN (SD-WAN) ideaal voor, omdat het de kracht van internet combineert met de mogelijkheid om op software gebaseerde beslissingen te nemen in een WAN-omgeving.

SD-WAN is in staat netwerkverkeer van individuele services te herkennen en te prioriteren. Hierdoor kun je netwerkverkeer op een flexibele manier naar andere locaties of cloud-omgevingen routeren. Daarnaast kan op verschillende manieren toegang verleend worden, zoals via privéverbindingen, internet, of draadloze netwerken. Zo laat je applicaties en producten optimaal presteren. Dat het netwerk nu in staat is om applicaties te vertellen hoe data het best kan worden verstuurd – in plaats van andersom, zoals vroeger – maakt je wendbaarder dan ooit tevoren.

Beschikt een locatie over zowel een actieve netwerkverbinding als een passieve back-up verbinding? Dan kunnen deze gelijktijdig worden ingezet voor een kosteneffectieve performanceverbetering. Zo krijg je de hoogst mogelijke prestaties en wordt de bandbreedte van resources op het hoofdkantoor, in elke vestiging en in de cloud optimaal benut. Tot slot levert SD-WAN besparingen op in het beheer, omdat regels en policies automatisch gedistribueerd en geïmplementeerd worden vanuit een centraal punt.

Wees de concurrentie te slim af

Als fabrikant ben je altijd op zoek naar unieke kansen door nieuwe businessmodellen te ontwikkelen. Een intelligent netwerk helpt je om de concurrentie voor te blijven en zorgt ervoor dat je doorlopend nieuwe producten en diensten kunt ontwikkelen, leveren en ondersteunen. Door aan SD-WAN te werken, weet je zeker dat je de applicatiebewuste, low-latency connectiviteit krijgt die je hier zo hard bij nodig hebt. Zodat je wendbaar blijft in snel veranderende markten.