Unilever gebruikt big data om minder afhankelijk van grondstoffenmarkt te zijn

In een interessant interview met Business Insider, spreekt Unilever president Foods & Refreshments Hanneke Faber over de toekomst van het bedrijf. Zo gebruikt het bedrijf big data om zowel nieuwe producten te bedenken als bestaande producten snel aan te passen, bijvoorbeeld als bepaalde grondstoffen niet leverbaar zijn.

Unilever zet in op een duurzame koers: zo wil het bedrijf over vijf jaar op jaarbasis 1 miljard euro omzet uit plantaardige vervangers van dierlijke producten halen. Unilever is daarmee al enige tijd op weg: in 2018 kocht de multinational De Vegetarische Slager, een producent van vleesopvolgers. De omzet van Vegetarische Slager nam het afgelopen jaar met negen procent toe. En ook de merken die voorheen uitsluitend uit zuivel-gebaseerde producten verkochten, worden verduurzaamd. Unilevers Ben & Jerry’s heeft al een lijn met plantaardige ijssoorten en die zal de komende tijd alleen maar worden uitgebreid.

De omslag heeft gevolgen voor de fabrieken: producten waarin vlees is verwerkt mogen niet in aanraking komen met vegetarische producten en hetzelfde geldt voor zuivelproducten met plantaardige producten.

Robots

Bij Unilever werd en wordt er ook in toenemende mate geautomatiseerd, gedigitaliseerd en gerobotiseerd. Alleen al in 2021 werden er (weliswaar wereldwijd) meer dan 200 robots geïmplementeerd. Met die robots moet onder andere het personeelstekort te lijf worden gegaan.

Big data

Bij Unilever worden tegenwoordig ook computermodellen, gebaseerd op big data, ingezet om nieuwe producten te bedenken en ingrediënten in bestaande producten (tijdelijk) te vervangen. Waar er voorheen in een keukenlab werd geëxperimenteerd met nieuwe ingrediënten en verhoudingen, wordt dat nu steeds vaker aan de computer overgelaten. Zijn bepaalde grondstoffen door een crisis of oorlog ineens minder goed te krijgen, kan het model in korte tijd een alternatief berekenen om het product alsnog in productie te kunnen houden.

Reorganisatie

Unilever zit al enige tijd in een reorganisatie. Bij de merken Dove, Axe en Magnum voert Unilever een reorganisatie door die de merken slagvaardiger moet maken. Food & Refreshment zal echter een sterke poot in Nederland houden. Unilever heeft beloofd dat, ondanks de ‘juridische verhuizing’ naar het VK, die business in Nederland zal blijven.