Unilever komt met nieuw, milieuvriendelijk beleid wat betreft de plastic verpakkingen. Dat zegt Fleur van Bruggen, woordvoerster van Unilever Benelux. “We willen plastic afval verminderen en bijdragen aan de transitie naar een circulaire economie voor plastic. Dat doen we op twee manieren: we gaan het gebruik van nieuw plastic halveren, door het absolute gebruik van plastic verpakkingen met meer dan 100.000 ton te reduceren en het gebruik van gerecycled plastic sneller te laten groeien. Daarnaast zullen we meer plastic verpakkingen helpen inzamelen en verwerken dan we verkopen”.
Ze vervolgt: “We zeggen dat we het gebruik van nieuw plastic gaan halveren, dus we gaan zowel het gebruik van nieuw plastic reduceren als het gebruik van recycled plastic vergroten. Nog sneller dan we eigenlijk al van plan waren. Daarnaast zorgen we ervoor dat we meer plastic verpakkingen inzamelen dan dat we op de markt brengen. Dat kunnen we natuurlijk niet alleen, dat doen we met partners. We zijn geen inzamelbedrijf, maar we werken samen met partners om ervoor te zorgen dat plastic in de keten blijft.”
Gaat dat beleid meteen in? “Dat hopen we allemaal voor 2025 gerealiseerd te hebben. Maar met name dat stuk waarbij we werken aan een absolute reductie van het gebruik van plastic, daarin zijn we het eerste wereldwijde consumentengoederenbedrijf die het op deze schaal doet.”
Is daar geld mee gemoeid, want nieuw beleid kost toch geld? “Ja, dat kost geld. Onder meer in die partnerships. En je kunt je voorstellen dat recycled plastic nog niet op hele grote schaal voorhanden is. Dat gerecycled plastic is in eerste instantie duurder dan nieuw (virgin) plastic. Dat kost in de eerste fase geld, maar we hopen dat die opschaling zo snel gaat dat op een gegeven moment gerecycled plastic net zo duur is als nieuw plastic.” Hoeveel geld er uitgetrokken is voor het nieuwe beleid, mag de woordvoerder niet zeggen.
Wat is nou de aanleiding geweest om dit te doen? “Wij zien dat plastic heel goed verpakkingsmateriaal is, goed voor behoud en veiligheid van de producten. Het is licht en er zitten allerlei andere voordelen aan het gebruik van plastic als verpakkingsmateriaal. Het hoort alleen niet in het milieu. En als je zoals wij veel plastic verpakkingen op de markt brengen, dan heb je ook de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat het niet in het milieu terecht komt en dat het in de keten blijft. En dat je ook kijkt naar alternatieve verpakkingen. Het is bij alternatieve verpakkingen wel zo dat je heel scherp moet blijven kijken naar de totale milieu-impact. Want als je bijvoorbeeld alles in glas gaat verpakken, dan is dat niet altijd de veiligste oplossing, bijvoorbeeld de shampoofles in de douche. En de recycling van glas brengt per saldo een hogere milieu-impact met zich mee dan het recyclen van plastic. Het is dus niet altijd zo dat als je kiest voor een alternatief materiaal, dat het per saldo beter is. Daar kijken we ook heel goed naar. Wel staat vast dat plastic geen enkele plek heeft in het milieu. Dus daar moeten we voor zorgen.”