Het zal u niet ontgaan zijn: Unilever gaat hun nieuwe hoofdkantoor in Rotterdam vestigen. Niet in Londen dus. Maar het ligt niet aan de Brexit, meent Unilever topman Polman: “De brexit maakt het nog geen slecht land om in te investeren. Deze beslissing is voor de komende dertig tot vijftig jaar. Dat hangt niet af van de politiek van vandaag.”

Olie op het vuur voor de linkerkant van het politieke spectrum: “Unilever vestigt zich in Nederland maar het aantal extra banen is nul. Ik noem dat chantagepolitiek van Unilever en prestigepolitiek van de premier”, twittert GroenLinks leider Jess Klaver, doelend op de afschaffing van de dividendbelasting. “Dat taalgebruik lijkt me nogal overdreven”, reageert CDA-leider Buma in Pauw op donderdagavond. “Maar het klopt ook niet.”

Econoom Matthijs Bouwman is het ook niet met Klaver eens. Volgens hem is er wel degelijk een werkgelegenheidseffect op de vestiging van Unilever, alleen is die moeilijk te kwantificeren. De vestiging zal in eerste instantie ook vooral een aanjaagfunctie krijgen.

Ook de vakbonden en werkgeversverenigingen zijn enthousiast. VNO-NCW noemt de beslissing ‘een prachtige opsteker voor ons vestigingsklimaat’. FNV maakt de kanttekening dat het aantal banen bij Unilever al jaren aan het dalen is.