Uniper wil 100MW groene H2 fabriek in Rotterdamse haven bouwen

Uniper wil 100MW groene waterstoffabriek in Rotterdamse haven bouwen

Het Duitse Uniper wil op de Rotterdamse Maasvlakte een 100MW groene waterstoffabriek gaan bouwen. Daarvoor heeft het bedrijf een intentie getekend met het Rotterdamse Havenbedrijf. Er zijn echter wel serieuze bedragen vanuit de overheid nodig om het project te kunnen realiseren.

In 2025 zou de nieuwe waterstoffabriek al in productie kunnen gaan. Ook de locatie is al vastgesteld: de nieuwe fabriek komt naast de kolencentrale van Uniper te staan. De Maasvlakte is een interessante locatie voor de productie van groene waterstof, vanwege de nabijheid van energie uit wind. Bovendien moet het Rotterdamse Havengebied in 2025 aangesloten zijn op de hydrogen backbone. 

Subsidie

De intentie en wil is er, maar het slagen van het project valt of staat met overheidssubsidie.  En met het gebrek aan besluitvaardigheid van het demissionaire kabinet en de trage formatie van het nieuwe kabinet, is het de vraag of die toekenning er op tijd zal zijn.

200 miljoen

Directeur bij Uniper Benelux Yolande Verbeek was onlangs te gast bij BNR Nieuwsradio en vertelde het volgende over het project: “De elektrolyser van 100MW is principe een opstapje naar een uitbreiding van 500MW. We zijn nog bezig met het doorrekenen van de benodigde investering, maar we schatten nu in dat die tegen de 200 miljoen euro zal zijn.”

Nieuwe kans met groene waterstoffabriek

Verbeek hoopt niet alleen op steun vanuit de Nederlandse overheid, maar denkt ook in aanmerking te komen voor Europese subsidie. In 2030 moet de kolencentrale van Uniper op de Maasvlakte gesloten worden, maar volgens Verbeek heeft het plan om een waterstoffabriek te bouwen niets te maken met de sluiting van de kolencentrale. “Dit is een nieuwe kans”, zegt ze “juist de op Maasvlakte kunnen we heel goed die waterstof gaan produceren. Die gaan we niet zelf inzetten voor de opwekking van energie, maar wordt geleverd aan naburige industriële klanten.”

Beluister hier het interview op BNR.

Meer nieuws over Uniper.

Foto: De kolencentrale van Uniper die in 2030 gesloten zal worden.

 

Meer industrie nieuws