Van voedselresten naar plantaardige zoetstof

Het Nederlandse Fooditive produceert zoetstoffen zonder kunstmatige ingrediënten en met plantaardige grondstoffen. En dat doen ze door sucrose te reverse-engineeren.

Volgens Fooditive is de wereldwijde suikerinname hoger dan gezond voor ons is. De alternatieven bevatten ofwel kunstmatige ingrediënten, of zijn te duur om suiker te vervangen.

Het zoetproduct van Fooditive, de ‘Sweetener’ is ontwikkeld door sucrose te reverse-engineeren.  Bij dat proces werd vooral geanalyseerd op welke manier sucrose precies z’n werk doet in voedsel. De Fooditive Sweetener heeft volgens het bedrijf 70% van de zoetheid van suiker, zonder daarbij de insuline- en bloedsuikerniveaus te verhogen, zoals reguliere sucrose dat doet.

Fooditive werkt voor de grondstofvoorziening samen Nederlandse boeren om zowel organische als niet-organische appels en peren te ‘redden’ die niet aan de eisen voldoen. Daarnaast worden restafvalstromen uit fruit- en gerelateerde processen verzameld. Na het verzamelen worden de grondstoffen in een continu fermentatieproces gebracht, waardoor er in een kortere tijd meer zoetstof verwerkt kan worden. Het fermentatieproces wordt gebruikt om fructose te extraheren en het vervolgens te converteren naar keto-fructose.

Vanaf 2021 moet er wekelijks zo’n 30 ton Fooditive Sweetener worden geproducerrd uit de upcycling van 83 ton fruit. Afnemer zijn bekende spelers in de food, waaronder Gigi Gelato en Hero jam in Nederland. Dit jaar zal er ook een drietal smaken zero-iced tea uitkomen onder de vlag van drankenproducent Seicha.