Coca-Cola heeft  bekendgemaakt dat er allerlei verpakkingen vervangen gaan worden door voor 100 procent recycled materiaal. Om welke merken gaat het en wat is de gedachte erachter? Communicatie-manager Regine Crobach: “Alle PET-flessen van Coca-Cola in Nederland bestaan vanaf eind dit jaar voor minimaal 50% uit gerecycled plastic. Waar mogelijk zetten we extra stappen en versnellen we. Zo bestaan de PET-flessen van Chaudfontaine nu al voor 100% uit gerecycled plastic. Begin 2020 volgen ook de PET-flessen van de merken Fuze Tea en Honest, die ook overgaan naar 100% gerecycled plastic. Hiermee zetten we grote stappen in het verduurzamen van onze verpakkingen, en kunnen we het gebruik van nieuw plastic voor het maken van onze flessen steeds meer terugdringen. Want nagenoeg al onze verpakkingen zijn volledig recyclebaar, en vormen daarmee een belangrijke grondstof voor het maken van nieuwe verpakkingen.”

Ook krijgen blikjes geen plastic verpakking meer maar een kartonnen houder, zodat daar ook plastic wordt bespaard. Hoeveel plastic wordt hiermee bespaard?  Crobach: “Klopt, in de eerste helft van 2020 introduceert Coca-Cola in Nederland de KeelClip™, een innovatieve minimalistische kartonnen verpakking voor multipacks. Met deze stap besparen we jaarlijks 350.000 kilo nieuw plastic in Nederland en wordt de bestaande omverpakking van plastic krimpfolie vervangen door karton. Coca-Cola is de eerste frisdrankproducent ter wereld die hiermee start.”

Hoe komt het dat de PET flessen van Coa-Cola niet voor 100 procent uit recycled materiaal bestaan, maar wel bijvoorbeeld de PET-flessen van Chaudfontaine? Crobac: “Het is onze ambitie om de hoeveelheid rPET die we gebruiken te verhogen. Hier hebben we het afgelopen jaar ook al grote stappen in gezet. Deze ambitie gaat gepaard met het streven om 100% van onze verpakkingen in te zamelen, zodat ze kunnen worden gerecycled en hergebruikt, en met de voortdurende inspanning om onnodige (plastic) verpakkingen uit ons portfolio te verwijderen. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de beschikbaarheid van voldoende gerecycled PET van hoge kwaliteit dat voldoet aan alle kwaliteitsnormen. Daarom blijven we ons inspannen en werken we samen met overheid, bedrijfsleven en gemeenten in elke markt om de inzamelings- en recyclingspercentages te verbeteren. En om te investeren in nieuwe technologieën – zoals verbeterde recycling – om de beschikbaarheid van rPET voor voeding en dranken te versnellen.”