Het ‘paint the future’ evenement, georganiseerd door AkzoNobel is net achter de rug. Tijdens de finale, die in totaal vijf maanden duurde, werden uit 21 deelnemende start-ups uiteindelijk vijf bedrijven geselecteerd die de komende tijd op ondersteuning van AkzoNobel kunnen rekenen. Bij de eerste ronde deden er zelfs 160 start-ups mee.

Ook de verf- en coatingsindustrie moet de komende jaren gaan verduurzamen. Zowel de productie van verf en coatings, als het gebruik van de middelen, maar vooral de recycling er van kan duurzamer. AkzoNobel nodigde voor de wedstrijd bedrijven uit hun beste ideeën te pitchen. De prijs: een overeenkomst met AkzoNobel om samen te werken aan de verduurzaming van verven en coatings.

De meest aansprekende ideeën waren volgens de jury de ‘slimme coatings’ van SAS Nanotechnologies, di-block polymeren die oppervlaktes nieuwe functionaliteiten geven van Interface Polymers, een geautomatiseerde printkop die grote oppervlaktes efficiënter kan coaten van Qlayers, een geheel autonome drone van Apellix en het omzetten van afval naar bio-mineralen en bio-olie van Alucha Recycling Technologies.

De ‘paint the future award’ werden uiteindelijk gewonnen door Alucha (in de procesindustrie bekend in de papierbranche) en Qlayers. Deze bedrijven gaan de komende tijd nauw samenwerken met AkzoNobel. Challenge partner KPMG bekroonde Octo met de ‘KPMG scale-up award’ om haar digitale oplossingen voor gebouwonderhoud.

Hans Cool, CFO Alucha:Het is geweldig dat een cool groen bedrijf als dat van ons kan helpen de verfindustrie werkelijk circulair te maken. We hebben voornamelijk ervaring in de papierindustrie, dit is onze eerste maal in de coatingsindustrie, we hebben heel veel geleerd, er is veel kennis ter beschikking gesteld. Over 1 jaar bouwen we dankzij de steun van AkzoNobel’s werelds eerste installatie die circulair mineraal gaat produceren.”

 

Voor meer informatie over de AkzoNobels innovatie-challenge: https://www.letspaintthefuture.com/