Verlies van klimaatzaak tegen Shell was niet de enige klap voor de oil&gas

De uitspraak in het nadeel van Shell op 26 mei was niet de enige klap voor de olie&gas sector van de afgelopen maanden. Ook aandeelhouders met een groene koers zorgen voor mogelijk grote veranderingen in de sector.

De uitspraak van Shell kreeg wereldwijde aandacht op 26 mei. Maar het is niet het enige teken dat er binnen de oil&gas iets zal gaan veranderen, waarschijnlijk sneller dan de sector zelf van plan is. Een Franse milieu-organisatie is van plan een vergelijkbare zaak tegen Total op te willen zetten.

Minstens zo relevant is echter dat er nu van binnenuit de olie en gas zich veranderingen aandienen. Aandeelhouders die een groenere koers willen varen, krijgen namelijk steeds meer stemmers met zich mee. Zo dient de groep ‘Follow This’ sinds 2016 groene voorstellen in bij aandeelhoudersvergaderingen. Waar ze in 2016 op nog geen 3% van de stemmen konden rekenen, haalden ze op de meest recente aandeelhoudersvergadering een ruime 30%. Met een dergelijk percentage kan Shell bijna niet meer om de voorstellen heen.

Gelijktijdig met de uitspraak tegen Shell, werd er bij een aandeelhoudersvergadering van ExxonMobile besloten dat een aantal board leden met een onvoldoende groene koers , vervangen diende te worden door groenere leden. Ook hier weer omdat de aandeelhouders het willen. En ook bij Chevron vond een vergelijkbaar iets plaats. Daar stemde een meerderheid van de aandeelhouders voor een nieuw klimaatplan.

En tenslotte is er ook nog het International Energie Agency (IEA). Deze club werd oorspronkelijk opgericht om productie en transport van fossiele grondstoffen te faciliteren. Zelfs deze vrij conservatieve club riep de afgelopen maand op om te stoppen met het initiëren van nieuwe olie- en gasprojecten om de uitstoot in 2030 drastisch te verlagen.