De start-up Vertoro is 29 juni gestart met de productie van bio-olie uit lignine. Dat gebeurt in een nieuwe proeffabriek van het bedrijf Chemelot InSciTe op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen. De bio-olie is een grondstof voor de productie van bioplastics, chemicaliën en brandstof.

Vertoro is een van de eerste gebruikers van de proeffabriek. De Multi Purpose Pilot Plant kan met kleine ingegrepen, geschikt gemaakt worden voor verschillende chemische processen. Vertoro maakt de bio-olie uit lignine: een afvalstof van hout die bijvoorbeeld in houtsnippers zit. Maar het blijft ook over als restproduct bij bijvoorbeeld de productie van papier of het maken van bio-ethanol. Lignine wordt nu nog vaak verbrand.

Op de Technische Universiteit in Eindhoven bedacht promovendus Panos Kouris een paar jaar geleden een procedé om van lignine een biologische olie te maken, meldt De Limburger. Die bio-olie kan bijvoorbeeld dienen als groene grondstof voor de chemische industrie of vervanger voor bunkerolie waarop schepen varen. Maar er zijn ook andere toepassingen mogelijk, zoals kunststof kozijnen, fenolharsen waar je biljartballen van kan maken, of schuim voor autostoelen. Het materiaal beschermt ook nog eens tegen schadelijke uv-straling.

Homogeen

Panos Kouris en zijn begeleider Michael Boot richtten het bedrijfje Vertoro op, een naam die zoiets betekent als het groene goud. Een paar jaar hebben ze nodig gehad om de techniek te verfijnen, toepassingsmogelijkheden te zoeken en investeerders te paaien. Het lukt inmiddels om in een laboratoriumopstelling van lignine – of zelfs direct van hout – een bio-olie te maken, die altijd van dezelfde kwaliteit is. Maar nu moet Vertoro nog bewijzen dat het ook op grotere schaal kan. Het is de bedoeling dat de pilot plant per dag een vat van 160 liter olie gaat produceren.

Grote ambities

Dannie van Osch, Chief Business Officer van Vertoro in De Limburger: “Zover we weten zijn we de eerste startende onderneming die binnen drie jaar in een pilot plant zit.” De ambities zijn groot. Jaarlijks is er in potentie 20 miljard ton lignine beschikbaar, terwijl zo’n 5 miljard ton aardolie wordt opgepompt. Er is dus in theorie vier keer zoveel lignine voorhanden, meer dan genoeg om een groene revolutie te beginnen”, zegt Van Osch. “We willen het grootste duurzame oliebedrijf ter wereld worden. Daar hebben we misschien 10 tot 20 jaar voor nodig. Het zou fantastisch zijn als we 20 tot 40 procent van die vijf miljard ton aardolie kunnen vervangen met onze duurzame lignine.”