Vijf industriële bedrijven uit de regio Noord-Nederland – Teijin Aramid, Suiker Unie, ENGIE, ESD-SIC en BioMCN – zoeken innovatieve scale-ups. Deze bedrijven zijn actief bezig met de energietransitie, waarbij de scale-ups uit binnen- en buitenland worden uitgedaagd om innovatieve oplossingen te bedenken voor de kansen en uitdagingen die vergroening biedt. De eerste aanmeldingen zijn binnen.

Economic Board Groningen organiseert in samenwerking met partners in Noord-Nederland, waaronder Campus Groningen, het internationaal georiënteerd pitch-event voor innovatieve scale-ups uit de groene chemie, recycling en groene energiesector: de Sustainable Industry Challenge – Chemport Europe edition. Scale-ups zijn start-ups die aan het opschalen zijn.

Het doel is dat er concrete oplossingen komen voor vergroening van de chemie- en energiesector, zoals het gebruik van restwarmte, de productie van biopolymeren en thermische recycling.

Tijdens de nieuwjaarsreceptie nemen nationale en internationale scale-ups het tegen elkaar op in de finale. De winnaar krijgt 100.000 euro om te besteden aan de pilot voor de door hun aangedragen oplossing voor de regio. De finale vindt plaats op 8 januari 2020, tijdens de nieuwjaarsreceptie van Groningen Seaports in Delfzijl.

Veel belangstelling
De Economic Board merkt aan het websitebezoek dat er interesse van over de hele wereld is voor de Sustainable Industry Challenge. “De eerste aanmeldingen van scale-ups zijn ook al binnengekomen. We ontvangen vooral veel interesse van scale-ups uit Nederland, Duitsland, Engeland, India en de Verenigde Staten”, zegt een woordvoerster van de Board.

‘Om tot innovatie, verduurzaming en meer werkgelegenheid in Noord-Nederland te komen is het actief aantrekken van scale-ups een waardevolle strategie. Deze scale-ups bevinden zich in deze regio, maar veel vaker elders in Nederland, Europa, de Verenigde Staten of Azië, vandaar het idee van EBG om samen met partners in Noord-Nederland een grote internationale pitch te houden die in het teken staat van de vergroening van de chemie en energie”, aldus Akke Groenewoud, bestuurder Economic Board Groningen.

Scale-ups met succesvolle ideeën kunnen een pilotproject starten en krijgen toegang tot een exclusief netwerk van innovatieve industriële bedrijven in deze regio. Bij uitvoering van de pilot krijgen ze ook toegang tot de faciliteiten van de bedrijven. Met de Sustainable Industry Challenge wordt de regio bij de scale-ups in de schijnwerpers gezet als aantrekkelijke vestigingsplek, hopen de initiatiefnemers. De challenge dient daarmee ook als leadgenerator, want alle deelnemers zijn potentiële nieuwe vestigers. De komende maanden staan in het teken van het werven van de scale-ups door internationaal scoutingbureau Unknown Group in samenwerking met partners in de regio.