Vijf redenen om single-use sensoren te gaan gebruiken | Nick Boelen

Steeds meer procestechnologen en onderzoekers die werkzaam zijn in de biotechnologie of in de farmaceutische industrie kiezen voor componenten en systemen voor eenmalig gebruik. Single-use technologie bespaart veel kostbare tijd, maakt het productieproces flexibel en vormt een belangrijke factor bij het tegengaan van het risico van kruisbesmetting. In dit blog geef ik je vijf redenen om te starten met de implementatie van sensoren voor eenmalig gebruik (single-use).

Nut bewezen
Waarom wordt single-use technologie over het algemeen beschouwd als een goed alternatief voor traditionele roestvrijstalen laboratorium- en productiesystemen? Belangrijk punt is dat operators en onderzoekers hun aandacht kunnen richten op hun kernactiviteiten doordat de werkdruk en risico’s die samenhangen met langdurige reinigingsprocedures worden weggenomen. Dit is geen nieuwe trend. In het afgelopen decennium hebben single-use tubing en (bio)reactors hun nut al bewezen.

Populariteit single-use sensoren
Wat wel nieuw is, is de toenemende populariteit van single-use sensoren. Deze sensoren kunnen, net zoals traditionele roestvrijstalen meetinstrumenten, in (pilot)installaties geïntegreerd worden. De meest gangbare single-use sensoren zijn druk- en temperatuursensoren, maar er zijn ook single-use alternatieven beschikbaar voor het meten van geleiding, opgeloste O2, UV-VIS en troebelheid. De markt voor single-use sensoren ontwikkelt zich snel. Pendotech® is op dit moment de belangrijkste fabrikant van single-use sensoren.

Maar wat zijn de voordelen van de implementatie van single-use sensoren in productie-installaties?

1.     Nauwkeurigheid. De nauwkeurigheid van single-use sensoren is ruim voldoende (±2%) voor het monitoren van druk en temperatuur bij upstream- en downstream-verwerking. Een specifiek voordeel van de druksensoren van Pendotech® is hun extreem gladde interne oppervlak doordat er geen metalen meetonderdelen aan de binnenkant zitten. Dit in tegenstelling tot normale druksensoren die aan de binnenkant vaak uitstulpingen hebben die de doorstroming verstoren. Deze verstoring van de doorstroming kan leiden tot drukverschillen, waardoor de gemeten waarden niet representatief zijn.

2.     Systeemintegratie. Single-use sensoren kunnen, net als andere sensoren, in besturingssystemen worden geïntegreerd door middel van PC-oplossingen. Dit maakt het voor de gebruiker mogelijk pompsnelheden in te stellen en deze automatisch te regelen. Daarnaast kan de gebruiker automatische triggers gebruiken voor afsluitkleppen en alarmsystemen.

3.     Gemakkelijk voor de eindgebruiker en de Supply-chain. Single-use sensoren kunnen als een op maat gemaakte assembly worden geïnstalleerd. De installatie door specialistisch personeel kost hierdoor minder tijd, zodat de arbeidskosten lager zijn. Wanneer zo’n assembly wordt gebruikt, is het niet nodig de afzonderlijke onderdelen op voorraad te hebben. Dit maakt het beheer van de toeleveringsketen eenvoudiger.

4.     Risicomanagement. Een belangrijke factor voor deugdelijk risicomanagement is het voorkomen van cross-contaminatie. Kruisbesmetting is een nachtmerrie voor een productietechnicus, omdat dit leidt tot onbruikbare batches en het risico dat de productie moet worden stilgelegd. Het gebruik van ‘normale’ sensoren in een productiesysteem is een potentiële bron van cross-contaminatie. Dit komt doordat de sensoren vaker worden verwisseld dan andere onderdelen van de procesinstallatie. Het voordeel van single-use sensoren is dat je ze niet hoeft te verwisselen en schoon te maken, waardoor risico’s van kruisbesmetting afnemen.

5.     Kalibratie vooraf. Het kalibreren van conventionele sensoren kost veel tijd en geld. Pendotech® single-use sensoren worden tijdens de productie gekalibreerd. Hierdoor bespaar je op de arbeidskosten.

Ontwikkelingsproces
Steeds meer bedrijven in de (bio)farmaceutische industrie kiezen voor single-use technologie in plaats van traditionele productie-installaties. De ontwikkeling van single-use sensoren levert een belangrijke bijdrage aan het acceptatieproces van de single-use technologie. Ik ben ervan overtuigd dat hierdoor deze technologie kan uitgroeien tot de nieuwe norm voor de (bio)farmaceutische sector.

Door Nick Boelen –> Hitma