Anti-Brexit demonstrators wave EU and Union flags outside the Houses of Parliament in London, Britain, January 30, 2018. REUTERS/Toby Melville - RC1A41866470

FME-CMW voorzitter Ineke Dezentjé waarschuwt de Nederlandse (hightech) industrie voor de gevolgen van een harde Brexit. Een van die gevolgen is dat het VK straks een zogenaamd ‘derde land’ is na het verlaten van de EU.

Stel, je importeert onderdelen voor een bepaalde industriële applicatie. Voorheen hoefde je bij import uit het VK niet te controleren of die onderdelen voldeden aan de Europese regelgeving. Straks moet dat wel, ook al is er niks aan het product veranderd. Vanaf nu ben je namelijk als importeur verantwoordelijk voor het geïmporteerde onderdeel. En het niet checken van die regels kan je duur komen te staan.

Ook het niet in kaart brengen van de complete toeleveringsketen kan voor problemen zorgen. Volgens Dezentjé kijken veel bedrijf uitsluitend naar hun eigen bedrijfsvoering, terwijl de realiteit laat zien dat toeleveringsketens in toenemende mate verstrengeld zijn geraakt. Het just-in-time leveren van onderdelen, waarbij nauwelijks voorraden worden aangehouden is met een verlatend VK niet meer een verstandige strategie.

Het goede nieuws is dat je gebruik kunt maken van zogenaamde ‘Brexit vouchers‘. Met deze bonnen kan een expert worden ingehuurd die precies in kaart brengt wat de eventuele gevolgen van de Brexit voor je bedrijf zijn. Eind vorig jaar werd bekend gemaakt dat er nog maar nauwelijks van de regeling gebruik is gemaakt.

Meer weten? Kijk op www.hulpbijbrexit.nl of op https://rvo.regelhulpenvoorbedrijven.nl/brexitimpactscan/#/welkom