Voedselverspilling reduceren met slimme GS1 barcodes

Voedselverspilling is een doorn is het oog van steeds meer kritische consumenten, maar buitenom de ideologie is het vanuit duurzaamheidsoverwegingen ook niet te verantwoorden  dat er in de food alles op alles wordt gezet om energie te besparen, terwijl daarna ongeveer een derde van het product wordt weggegooid. Geschat wordt dat voedselverspilling verantwoordelijk is voor zo’n 8 procent van de mondiale CO2-uitstoot.

Het Nederlands/Israelische Wasteless, een techbedrijf dat de foodsector helpt in het tegengaan van voedselverspilling, ontwikkelde daarom de GS1 Databar: een dynamisch afprijssysteem dat gekoppeld is aan de houdbaarheidsdatum van versproducten.

Het afprijzen valt nu volledig onder de verantwoordelijkheid en het beheer van de retailer. De bekende 35%-kortingssticker bij de grootste kruidenier van Nederland is daar een bekend voorbeeld van. Maar volgens Wasteless kan het veel intelligenter: met de GS1 Databar wordt met een zogenaamde ‘princing engine’ met behulp van AI de kans berekend dat het product voor het verstrijken van de houdsbaarheidsdatum wordt verkocht. Naarmate de datum dichterbij komt, wordt de prijs automatisch naar beneden aangepast.

Om het voor de retailer en de consument interessant te maken, dient de houdbaarheidsdatum wel in de barcode te zijn opgenomen: dat is in de praktijk nog niet altijd het geval, maar komt wel steeds vaker voor. Daarnaast zal de retailer gebruik moeten maken van dynamische prijskaartjes, om de veranderende prijs voor de consument in beeld te kunnen brengen.

De ROI voor de retailer is groot. Volgens Wasteless bedraagt die al snel 300 tot 400 procent. En dat maakt het voor de industrie weer interessant om te investeren in systemen die het GS1 Databar platform ondersteunen.